Constănțenii, nerăbdători să iasă la terasă. "Sunt multe reguli noi, va fi destul de dificil!"

813

Articole de la același autor

De 1 iunie, românii au primit cadou ridicarea unui nou set de restricții impuse de pandemia cu noul coronavirus. Iar constănțenii s-au bucurat din plin de el, profitând și de ziua liberă legală și de vremea frumoasă, dar și de privilegiul de a locui la malul mării. Au ieșit la plimbare pe faleză, au stat la terasă în Portul Tomis, s-au relaxat pe plajă.

Cu toții vedem cu alți ochi acest început de vară. După trei luni de restricții, chiar și redeschiderea teraselor și plajelor merită sărbătorită. Iar constănțenii au ieșit, ieri, cu mic cu mare, cu biciclete, cu trotinete, și au luat cu asalt parcurile sau aleile pietonale din zona peninsulară, Piața Ovidiu, faleza de la Cazino, Portul Tomis și plajele. Unii s-au așezat la terase, pentru a mânca prima pizza de după carantină sau a bea o limonadă proaspătă, alții s-au mulțumit cu o înghețată savurată din mers.

În centrul vechi, s-au redeschis, ieri, terasele restaurantelor. Mesele nu mai sunt înghesuite una lângă alta, cu scaunele lipite între ele, așa cum erau în anii anteriori. Acum sunt amplasate aerisit, la distanța recomandată de autorități. Cei mai mulți proprietari de terase din centrul vechi au deschis locațiile chiar de dimineață. I-au întâmpinat pe oaspeți cu zâmbete largi, ascunse sub măștile de protecție, cu mese dezinfectate și lista de meniu igienizată. Cei nerăbdători au servit cafeaua pe terasă. Alții au recunoscut că le era dor de anumite feluri de mâncare pe care nu le găsesc decât la restaurantul lor preferat. "Am venit să luăm prânzul cu familia. Fetele stau la masa de alături. Aici mâncăm cele mai bune coaste, cu cartofi prăjiți. Număram zilele, nu mai aveam răbdare. Am încercat și noi să facem acasă, dar nu ne ies ca aici", ne-a mărturisit un client de la o masă, unde stătea alături de alți doi prieteni. Soțiile erau, într-adevăr, la altă masă, dar nu părea să le deranjeze că stau separați.

"Unii nu înțeleg, se ridică și pleacă!"

Însă nu toți clienții sunt încântați de noile reguli. Iar asta le face și mai dificilă misiunea celor de la terase. "Este destul de greu. Sunt foarte multe reguli, oamenii nu vor să înțeleagă și să accepte. Noi am citit toate regulile din Monitorul Oficial, cu distanțarea la masă, să fie din aceeași familie, să aibă același domiciliu, și apar tot felul de situații. Unii chiar se supără, se ridică de la masă și pleacă. Va fi destul de dificil. Am stabilit circuite. Am pus la dispoziție dezinfectanți. Nu suntem obligați să verificăm temperatura, ci doar în cazul în care cineva ni se pare suspect. Și aici anticipăm că vor apărea probleme. Oamenii stau în piață, bate soarele, este posibil să le crească temperatura. La 37,3 grade Celsius nu mai putem să primim pe nimeni", ne-a explicat Ramona Pripas, reprezentantul unei terase din Piața Ovidiu. Aceasta recomandă clienților să facă rezervare în prealabil, altfel riscă să nu aibă loc la masă, mai ales că acestea sunt mai puține decât înainte de pandemie.

În schimb, sunt și administratori rezervați, care cred că este o chestiune de timp până când regulile vor fi încălcate. "Noi am luat toate măsurile, am mutat mesele, am mai luat scaunele în plus, dar va fi greu să facem față presiunii clienților", este de părere administratorul unui local de pe bulevardul Tomis.

Nu uitați de rezervarea prealabilă!

Și în Portul Tomis s-au deschis multe dintre terasele de pe promenadă. Și aici vor fi primiți mai puțini clienți decât înainte de pandemie, având în vedere că mesele sunt răsfirate și numărul de locuri a fost redus considerabil. "Noi recomandăm clienților să sune și să își facă rezervare. În felul acesta putem și noi să ne programăm, iar ei nu sunt nevoiți să stea prea mult să aștepte până se eliberează o masă. În ce privește siguranța, ne-am luat măsuri de precauție chiar mai multe decât sunt cele impuse prin lege. În bucătărie suntem foarte stricți cu igiena, iar vesela este toată spălată la mașina de spălat vase, la temperaturi ridicate. Personalul schimbă măștile pe care le poartă la trei, maximum patru ore, iar mănușile sunt permanent dezinfectate. Ne așteptăm ca totul să meargă perfect în perioada următoare și dorim să ne mulțumim toți clienții, așa cum am făcut-o și până acum", ne-a declarat administratorul unui restaurant cu specific pescăresc, din Portul Tomis.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6372 secunde