Comoara din muzeu. Cât de bogat este patrimoniul numismatic la Constanța

478

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC) dispune de un bogat patrimoniu numismatic ce acoperă aproape două milenii și jumătate de istorie, patrimoniu compus din tezaure și acumulări monetare, descoperiri, donații. 


Potrivit cercetătorului științific dr. Gabriel Custurea, instituția de cultură ar adăposti, la ora actuală, un tezaur de aproximativ 80.000 de monede. Această cifră ne situează, așadar, printre primele cinci cabinete numismatice din țară, ca și număr de piese. Desigur, a precizat numismatul, nu toate sunt de calitatea I sau rarități, dar în colecții există și așa ceva. Demne de amintit sunt piesele unui rege, despre care nu se știe sigur dacă era geto-dac sau scit, Moscon. 


De asemenea, există documentare în zona Adâncata- Floriile, unde, pe vremuri, exista o așezare foarte mare din secolele II-I î.Hr., cu tumuli mari, unde a funcționat un mare centru de putere. Monedele descoperite aici ar fi unice, iar acestora li se poate adăuga o altă monedă din aur, de mare valoare, emisă de Tomis prin secolul III. 


Deși în muzeu sunt depozitate mii de piese și fiecare în parte este valoroasă, ele sunt înregistrate la niște prețuri destul de mici. De ce? Pentru că abia acum se modifică legea care spune că experții în arheologie, numismatică vor fi abilitați să facă și evaluări. "Desigur, noi le făceam oricum, pentru că nu are cine să le facă. Spre exemplu, avem un tezaur descoperit în anii '80, la Abrud, cu 2.000 de piese îngropate la jumătatea secolului III. Acestea fac cel puțin 100 de euro bucata, deci, la un prim calcul, ar valora 200.000 de euro. Totuși, nu poți să le evaluezi, întrucât toate aceste monede nu circulă pe piață. Numai moneda care datează din secolul III ar ajunge la suma de circa 5.000 de euro, pentru că fiind unică, nu are valoare de piață. În schimb, altele, circulând pe piață, și-au mai pierdut din valoare. Astfel, prețurile au coborât, iar oamenii văzând că există mai multe decât știau ei, de la 3.000 de dolari, au ajuns chiar la 600 euro. Per total, ce avem noi la muzeu ar ajunge, cu siguranță, la câteva zeci de milioane de euro. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm nici că unele sunt banale, din cupru, doar că sunt frumoase sau rare. De asemenea, sunt piese de la 1920 care se vând foarte scump pe piață, ele fiind confecționate din toate metalele: cupru, argint, aur și bronz", a declarat pentru "Cuget Liber", specialistul. 


Tezaur de 7.000 de piese descoperit la Constanța


La monede se adaugă medaliile, care sunt piese mai noi, cam de la jumătatea secolului al XIX-lea, mai ales cele românești. Dintre bancnote s-ar remarca la MINAC niște bani care s-au tipărit la sfârșitul Primului Război Mondial, în special în Germania.
Custurea a precizat că ultima descoperire semnificativă ar fi din anul 2003, când, împreună cu colegii săi, a scos la lumina zilei un tezaur de 7.000 de piese din bronz, din zona Casei de Cultură. Aceasta a fost o descoperire absolut întâmplătoare, care a fost făcută cu ocazia unor lucrări ale RAJA. Specialistul este de părere că, probabil, acest tezaur era ascuns încă din anul 378, cu ocazia luptelor cu goții. 


Legat de identificarea monedelor, pe unele piese există emitentul, dar nu pe toate, cele care nu conțin elemente de identificare fiind așa-zisele monede anonime. În astfel de situații, datarea lor se face după anul de domnie ale personajului înfățișat pe monedă sau când nu există așa ceva, se face analiză pe greutate, pe stil. 


Uneori, însă, monedele sunt aduse de cetățeni, care le descoperă cu ocazia unor săpături în propriile curți. "Când le descoperă ei, legea prevede să fie recompensați, să le revină o treime din valoarea descoperirii", a explicat Custurea. 
Potrivit legislației în vigoare, autoritățile sunt obligate ca, în termen de un an să plătească găsitorului o recompensă. "Ultimii au venit la noi în urmă cu șapte ani, cu niște amfore de la Histria, asta însemnând că acolo este o corabie scufundată și ar trebui să facem niște cercetări", a mai spus numismatul. O altă descoperire a avut-o un bărbat din Casicea, comuna Amzacea, în urmă cu câțiva ani, când a descoperit 138 de monede de argint în timp ce își construia un gard. Este vorba despre o descoperire de monede din secolul al II-lea.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5612 secunde