Bătrâna pasarelă de la Cazinoul din Mamaia devine istorie. Va fi demolată, odată cu lărgirea plajelor

4176
Bătrâna pasarelă de la Cazinoul din Mamaia devine istorie. Va fi demolată, odată cu lărgirea plajelor - fotofonddigmamaia1-1580063183.jpg

Articole de la același autor

A văzut nenumărate răsărituri, a ascultat nenumărate strigăte de pescăruși, a auzit mii, milioane de promisiuni de la îndrăgostiții care îl vizitau… Bătrânul dig din Mamaia își așteaptă sfârșitul. Pasarela va fi demolată și, deocamdată, nu se știe dacă va mai fi făcută alta în locul ei. 


Unul dintre simbolurile stațiunii Mamaia va fi demolat. Digul din dreptul Cazinoului din Mamaia nu va mai fi încadrat în noul peisaj, conducerea administrației plajelor anunțând că va fi dezafectat odată cu reabilitarea plajei. Planurile de refacere a zonei fac parte din amplul proiect de stopare a înaintării apelor mării către uscat. 


"Pasarela de promenadă din dreptul zonei debarcader Cazino - Mamaia este o structură cuprinsă în arealul plajelor turistice aferente stațiunii Mamaia ce fac obiectul contractului de proiectare și execuție lucrări pentru «Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia», din cadrul proiectului «Reducerea eroziunii costiere», faza a doua, 2014 - 2020. Această structură, conform expertizelor efectuate asupra sa, se află într-o stare avansată de degradare și nu poate prezenta siguranță în exploatare", explică reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. 


În urmă cu mai bine de 15 ani, digul ar fi trebuit să fie refăcut complet de către Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA. Atunci au fost eliminate și treptele de acces către pasarelă. Însă proiectul nu s-a concretizat niciodată. 
"În anul 2004, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA a propus execuția unui proiect care reabilita parțial pasarela, moment la care a fost dezafectată încastrarea acesteia în zona de nisip, capătul dinspre plajă al pasarelei. Acest proiect a fost suspendat din cauze necunoscute către ABADL", explică reprezentanții administrației plajelor. 


Nu mai este sigur! 
Ulterior, însă, tot ABADL a inclus în proiectul de reabilitare și acest dig. 


"La faza elaborării studiului de fezabilitate pentru «Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia», din cadrul proiectului «Reducerea eroziunii costiere», faza a doua, 2014 - 2020, implementat de ABADL, a fost luată în calcul eventualitatea dezafectării structurii care poate fi avariată dincolo de orice posibilitate de reabilitare a structurii originale. Menționăm că toate lucrările asupra pasarelei de promenadă vor fi executate doar cu obținerea autorizațiilor conform legislației în vigoare, bazate pe proiectul tehnic aprobat și în corelare cu expertizele tehnice ce vor fi actualizate în cadrul proiectului", mai precizează conducerea Administrației Bazinale Dobrogea Litoral. 


Lucrări întârziate 
Proiectul de reabilitare este întârziat cu luni de zile. Inițial, se spera ca lucrările să înceapă în 2019, însă, deocamdată de-abia sunt în curs de finalizare procedurile de documentație. La începutul lunii decembrie 2019, a fost încheiată procedura de achiziție publică pentru prestarea serviciilor de "Asistență tehnică pentru supervizarea execuției lucrărilor din cadrul proiectului «Reducerea eroziunii costiere»". Contractul a fost atribuit unei firme din Cluj și depășește 22 de milioane de lei. 


"Supervizarea lucrărilor reprezintă o activitate necesară pentru implementarea investițiilor și prevederilor finanțării publice și deține o importanță deosebită cu scopul finalizării cu succes, din punct de vedere al calității, costurilor și perioadei de timp pentru cele 11 contracte de proiectare și execuție lucrări propuse în cadrul proiectului. Supervizarea asigură respectarea condițiilor de finanțare și a prevederilor contractuale și legale privind calitatea lucrărilor", susține conducerea ABADL. 


Scopul proiectului este de a preveni eroziunea costieră prin acțiuni specifice de limitare a efectelor negative ale acesteia asupra zonelor de coastă a litoralului românesc, a plajelor și prin activități de reabilitare și protecție, incluzând înnisipări artificiale ale zonelor de plajă existente, structuri costiere conectate sau paralele cu țărmul, diguri de stabilizare a falezelor, dragare, ziduri de sprijin etc.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9311 secunde