Aparatură medicală în valoare de 200.000 de euro, donată Spitalului Județean. "Un astfel de laborator e ceva extraordinar!"

9880

Articole de la același autor

În premieră, Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sfântul Apostol Andrei" Constanța va putea efectua teste pentru depistarea virusului SARS-Cov-2. Primul aparat de testare PCR a fost deja instalat și s-au făcut primele probe, iar cel de-al doilea va fi instalat în următoarele zile.

Aparatura medicală cu care va fi dotat Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța - constând în două sisteme PCR, accesorii și câte 3.000 de teste pentru fiecare dispozitiv de testare (așadar, un total de 6.000 de teste, cât nu s-au făcut până acum în tot județul!) - a fost achiziționată de grupul de firme Histria, în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor, respectiv de grupul de firme Histria, în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navaliștilor din Șantierul Naval Constanța. Valoarea totală a donației este de aproximativ 200.000 de euro.

Dar, de unde a pornit ideea donației? Președintele Grupului de firme Histria, Gheorghe Bosînceanu, explică decizia prin care a venit în ajutorul medicilor din Spitalul Județean, al pacienților, al constănțenilor.

"Am fost sunat de către dr. Bogdan Obadă, alarmat, care mi-a prezentat situația din Spitalul Județean. O situație realmente periculoasă, cu personal medical expus, fără posibilitate de a se testa, la fel și pacienții. Erau medici trimiși la bătălie cu pieptul gol, iar Spitalul Județean nu avea soluții pentru această problemă.

La fel de expuși infectării cu noul coronavirus erau și pacienții care veneau la spital cu alte diagnostice. Testele nu puteau fi efectuate la Constanța, ci la București, cu zile întregi de așteptare a rezultatelor. În tot acest interval, medici și pacienți deopotrivă rămâneau expuși.

Dr. Obadă, director medical al Spitalului Județean, mi-a prezentat oferte pentru două aparate PCR, că avea promisiuni de ajutor, dar niciuna nu s-a concretizat. Fiind o chestiune urgență, m-a rugat să găsesc o soluție, să sponsorizam unul dintre echipamente. Am confirmat imediat disponibilitatea de a cumpăra ambele echipamente, împreună cu cele 6.000 de teste, și de a le dona Spitalului Județean.

Pentru a veni în sprijinul bătăliei cu acest inamic parșiv, virusul Covid-19, au confirmat participarea fără rezerve și cele mai importante două sindicate portuare: Sindicatul Liber al Navigatorilor și Sindicatul Liber al Navaliștilor din Șantierul Naval Constanța.

După confirmarea urgenței medicale și de către managerul Spitalului Județean, dr. Cătălin Grasa, am semnat contractele de achiziție și iată că, la două săptămâni de la discuție, unul dintre echipamente este funcțional, iar celălalt va deveni în două-trei zile", a declarat președintele Grupului de firme Histria, Gheorghe Bosînceanu.

Așadar, este vorba despre o linie completă de diagnostic prin biologie moleculară a virusului. Aceasta are două componente: un extractor de acizi nucleici, care extrage acidul nucleic ADN sau ARN din probele biologice, și un dispozitiv Real Time PCR, unde acidul nucleic extras este amplificat, pentru detectarea genelor specifice virusului SARS-Cov-2.

"Un rezultat poate fi validat în aproximativ cinci ore. Astfel, pot fi lucrate în serii de opt sau 16 probe", a explicat medicul de laborator Lavinia Daba. De altfel, cea mai mare parte a personalului de laborator a fost deja instruit și au fost efectuate primele probe.

"Un astfel de laborator de biologie moleculară în spitalul nostru este ceva extraordinar. Pe lângă faptul că ne dă posibilitatea, în această perioadă, să efectuăm teste pentru depistarea virusului SARS-Cov-2, pentru personalul medical din spital, aparatura aceasta deschide o imensă poartă de cercetare în microbiologie și genetică. Echipamentele au venit într-un moment în care aveam foarte mare nevoie de ele", a declarat directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Constanța, dr. Bogdan Obadă.

Capacitate mare de testare

Cel de-al doilea aparat va fi disponibil în zilele următoare. În momentul în care vor funcționa ambele aparate, vor fi realizate aproximativ 32 de teste în cinci ore. Astfel, va fi crescută considerabil capacitatea de testare la nivelul județului Constanța, care, în prezent se reduce la aproximativ 100 de teste pe zi.

"Am identificat un spațiu în cadrul spitalului, care să îndeplinească toate condițiile necesare, și am amenajat laboratorul.

De asemenea, echipa noastră de laborator s-a mobilizat foarte repede și, deși este o supraspecializare să faci biologie moleculară, învață din mers și deja se fac primele teste. Este un pas mare pentru noi și mulțumim celor care le-au dat astfel constănțenilor șansa de a-și testa sănătatea", a precizat managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, dr. Cătălin Grasa.

Potrivit acestuia, în perioada următoare, vor mai fi făcute angajări în cadrul laboratorului, astfel încât să existe personalul suficient pentru a se lucra testări la foc continuu.

În plus, aparatura medicală va face posibilă și testarea altor categorii de populație.

"Avem o comunitate de navigatori foarte mare și este important să avem și o infrastructură medicală foarte bună. Donația a fost realizată exclusiv din cotizațiile navigatorilor", a subliniat Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

La rândul său, liderul Sindicatului Liber al Navaliștilor, Dede Perodin, a precizat că efortul făcut are un scop nobil.

"Venim în ajutorul Spitalului Județean, al medicilor și al pacienților totodată, cu aparatură modernă, eficientă. Sănătatea este bunul cel mai de preț al omenirii și ne bucurăm că putem să-i susținem pe medicii din linia întâi, în această bătălie grea cu virusul Covid-19", a spus Dede Perodin. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7404 secunde