O femeie din Scoția poate să îi simtă pe cei care au boala Parkinson. Cercetătorii au dezlegat misterul din spatele mirosului specific

260
O femeie din Scoția poate să îi simtă pe cei care au boala Parkinson. Cercetătorii au dezlegat misterul din spatele mirosului specific - saludenfermedadparkinsonsintomas-1553082307.jpg

Articole recomandate

O femeie din Scoția, capabilă să miroasă boala Parkinson, i-a ajutat pe oamenii de știință să descopere cauza indicatorilor olfactivi specifici, crescând astfel șansele de realizare a unui instrument de detectare precoce a acestei afecțiuni, relatează miercuri Press Association.


Joy Milne, o fostă asistentă medicală din Perth, a observat o schimbare subtilă de miros corporal la regretatul său soț, Les, cu mulți ani înainte ca acesta să fie diagnosticat cu boala progresivă a sistemului nervos.

Femeia în vârstă de 68 de ani a declarat că a observat la soțul ei un miros neobișnuit, de ''mosc'' și ulterior l-a abordat pe un cercetător în cadrul unei conferințe organizată în Marea Britanie pe tema bolii Parkinson.

Un studiu inspirat de presupusa sa capacitate de a mirosi anumite molecule asociate acestei afecțiuni a debutat în 2015 la Universitatea Manchester, iar concluziile acestuia au fost publicate recent în jurnalul ACS Central Science.

Există speranțe că această descoperire ar putea contribui la diagnosticarea persoanelor care suferă de boala Parkinson înainte ca primele simptome să își facă simțită prezența.

''Ceea ce am descoperit sunt câțiva compuși care se remarcă la persoanele cu boala Parkinson, iar motivul pentru care i-am identificat este că Joy Milne putea mirosi diferența. Ea poate mirosi persoanele care au boala Parkinson'', a declarat pentru BBC autoarea principală a studiului, Perdita Barran.

Oamenii de știință au conceput experimente menite să imite simțul mirosului lui Milne cu ajutorul unui instrument numit spectometru de masă.

''Indicatorii biologici volatili'' pe care cercetătorii i-au identificat astfel pot ajuta la dezvoltarea unui test simplu pentru detectarea precoce a afecțiunii.

''Ceea ce am putea spera este că, prin diagnosticarea precoce a oamenilor, înainte de apariția simptomelor motorii, vor deveni disponibile tratamente ce vor putea preveni înaintarea bolii. Aceasta este năzuința supremă'', a adăugat cercetătoarea de la Universitatea Manchester.

Aproximativ un adult din 350 din Marea Britanie este diagnosticat cu boala Parkinson, o afecțiune ce îngreunează deplasarea, vorbirea și somnul.

În anul 2017, echipa de cercetători din Manchester a identificat anumite molecule prezente în pielea pacienților care suferă de boala Parkinson, descoperire făcută după ce Joy Milne, din Perth, Scoția, i-a uimit pe medici cu abilitatea sa de a detecta afecțiunea cu ajutorul mirosului. Cercetătorii i-au dat lui Milne să miroasă douăsprezece tricouri nemarcate, dintre care șase fuseseră utilizate de pacienți cu Parkinson, iar celelalte șase de voluntari care nu fuseseră diagnosticați cu această boală. Ea a identificat corect toate tricourile purtate de cei care aveau Parkinson și încă un tricou ce aparținea unui participant din grupul de control. Trei luni mai târziu, Milne a aflat că această persoană fusese la rândul său diagnosticată cu Parkinson în urma testelor.

Soțul lui Milne a decedat în 2015, la vârsta de 65 de ani.

În prezent, nu există un test prin care să poată fi identificată această boală, diagnosticarea fiind realizată prin observarea simptomelor - aceeași metodă utilizată la diagnosticarea în premieră a acestei afecțiuni, în 1817, de către James Parkinson, scrie romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 20 Martie 2019
Stire din Sănătate : Boala celiacă are multe simptome
Marţi, 19 Martie 2019
Stire din Sănătate : Gripa a mai făcut o victimă!
Pagina a fost generata in 0.7175 secunde