Medicamente expirate: merită să le păstrăm?

233
Medicamente expirate: merită să le păstrăm? - medicamenteexpirate-1558514444.jpg

Articole recomandate

Iată o întrebare cu care fiecare dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată în viață: chiar expiră pastilele cu adevărat? Se pare că data de expirare a unui medicament nu reprezintă ceva propriu-zis, dar nici nu înseamnă că acel medicament poate fi administrat cu adevărat în orice fel de condiții, conform csid.ro. 


Data de expirare nu indică într-adevăr un punct la care medicamentul nu mai este eficient sau nu a devenit sigur pentru utilizare. Autoritățile medicale declară că medicamentele expirate sunt sigure, chiar și cele care au expirat cu ani în urmă. O excepție rară la aceasta poate fi tetraciclina, dar raportul este controversat în rândul cercetătorilor. Este adevărat că eficacitatea unui medicament poate scădea în timp, dar o mare parte din potența inițială rămâne încă la un deceniu după data de expirare. 


Excluzând nitroglicerina, insulina și antibioticele lichide, cele mai multe medicamente sunt de lungă durată, ca cele testate de armată. Plasarea unui medicament într-un loc răcoros, cum ar fi un frigider, va ajuta medicamentul să rămână puternic timp de mulți ani. Cu toate acestea, este important de reținut că modalitatea de păstrare a unui medicament influențează foarte mult calitatea acestuia, motiv pentru care, alterat, el poate provoca anumite daune corpului. 


Factori precum temperatura, lumina soarelui și umiditatea pot determina destule medicamente să se descompună și să-și piardă forța. De exemplu, un medicament care subțiază sângele este atât de sensibil la umezeală, încât producătorul recomandă să se păstreze medicamentul în recipientul său original și să fie aruncat la 4 luni după deschiderea flaconului. La fel sunt anumite suspensii orale care au o dată de valabilitate strictă după deschiderea flaconului. 


Prin urmare, păstrarea medicamentelor după datele de exprimare poate fi extrem de tentantă, mai ales atunci când acestea costă atât de mult. Dar, pentru a fi clar, data viitoare când te întrebi dacă unele medicamente vechi mai merită păstrate, întreabă farmacistul în ce condiții le poți ține sau dacă mai sunt cu adevărat sigure după un anumit termen. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8433 secunde