Experții români ajută Georgia să interzică fumatul în spațiile publice

169
Experții români ajută Georgia să interzică fumatul în spațiile publice - fumat1-1520943449.jpg

Articole de la același autor

În perioada 12-13 martie, o delegație oficială condusă de dl. Akaki Zoidze, președinte al Comitetului de Sănătate și Probleme Sociale din Parlamentul Georgiei, va vizita România cu scopul de a pregăti intrarea în vigoare a legii de interzicere a fumatului în locurile publice și de a învăța din experiența țării noastre în reglementarea și limitarea fumatului.


Delegația georgiană, compusă din experți în sănătate publică, reprezentanți ai Ministerului de Interne și ai societății civile, însoțită de reprezentantul biroului pentru Georgia al Organizației Mondiale a Sănătății, se va întâlni astăzi cu secretarul de stat al Ministerului Sănătății, doamna Rodica Nassar, iar în cursul zile de mâine cu experții români în control fumatului de la Institutul Național de Sănătate Publică.


Pe agenda întâlnirilor se află discutarea modului în care funcționează locurile publice fără fumat, procedurile implicate, ratele de conformitate, problemele sau barierele instituționale sau de alt tip întâlnite de România în cursul implementării legii antifumat.


Autoritățile publice georgiene, sprijinite de Organizația Mondială a Sănătății, au lucrat la o nouă legislație privind controlul fumatului, legea urmând să intre în vigoare de la 1 mai. În urmă cu doi ani, România a adoptat legea care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului.


Reamintim că fumatul este responsabil cu 16% din totalul deceselor cauzate de bolile non-transmisibile. Anual, fumatul ucide peste 7 milioane de persoane și produce pagube de peste 1,4 miliarde de dolari pe fondul cheltuielilor de sănătate și a scăderii productivității.


Fumatul exacerbează sărăcia, reduce productivitatea economică și poluează aerul din interior. Prin luarea unor măsuri de control asupra fenomenului, statele pot proteja sănătatea utilizatorilor de tutun și pe a celor care care nu folosesc aceste produse, dar și pot salva mediul de efectele poluante cauzate de tutun.


În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.448 secunde