De ce "ghiorăie" mațele? Află cum să previi acele zgomote neplăcute
Articole recomandate
Cum să ne ferim de factorii care pot declanșa apariția cancerului. Reguli cu care ținem boala la distanță
20 Aprilie 2024
Medic: "Modul în care ne raportăm la mâncare este o oglindă a relaţiei pe care o avem cu noi"
13 Aprilie 2024
Transplant hepatic pentru mama a patru copii: "Pacienta nu ştia că are probleme medicale..."
01 Aprilie 2024
Pe măsură ce musculatura intestinală împinge mâncarea mai departe în tractul digestiv, alimentele sunt fragmentate, pentru a fi utilizate de către organism, iar în tot acest amestec intră atât gaze cât și bule de aer, care fac "mațele să ghiorăie". Sunetele nu sunt așa de puternice atunci când în stomac există alimente, deoarece mâncarea absoarbe o parte din zgomot. Atunci când stomacul este gol, însă, sunetele sunt mai ușor de auzit, și probabil că din această cauză "ghiorăitul" este asociat cu foamea. La câteva ore după masă, stomacul trimite semnale la creier pentru a pune din nou în mișcare musculatura tractului digestiv. O soluție la sunetele neplăcute este mâncatul de porții mici și dese, mai degrabă decât porții mari și mai rare. În acest fel, stomacul va fi în permanență plin iar zgomotele nu vor mai apărea, informează romedic.ro.
O altă cauză pentru care "mațele ghiorăie" este mâncatul prea rapid sau vorbitul în timpul meselor, care determină înghețul unei cantități mari de aer la nivelul esofagului sau al stomacului. O soluție la această problemă este mâncatul mai lent, fără a vorbi sau face efort în timpul meselor.
Zgomotele abdominale pot apărea și în contextul tulburărilor de absorbție ale nutrimentelor la nivelul tractului intestinal, cel mai frecvent întâlnit exemplu fiind intoleranța la lactoză. Alte alimente care pot face "mațele să ghiorăie" sunt fructoza și îndulcitorii, care sunt dificil de absorbit la nivel intestinal, astfel încât sunt fragmentați de bacteriile din intestine, eliberând gaze și zgomote abdominale.
Există mai multe opțiuni pentru a preveni apariția zgomotelor abdominale neplăcute: consumul de apă, mâncatul încet, mâncatul regulat și mestecatul lent. De asemenea, este binevenită și evitarea alimentelor care determină gaze abdominale, precum fasolea, varza, broccoli și a alimentelor acide precum citricele, roșiile, cafeaua.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole din aceeași secțiune
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Vineri, 06 Decembrie 2019
Vineri, 06 Decembrie 2019
Vineri, 06 Decembrie 2019
Vineri, 06 Decembrie 2019
Joi, 05 Decembrie 2019
Joi, 05 Decembrie 2019
Joi, 05 Decembrie 2019
Joi, 05 Decembrie 2019
Miercuri, 04 Decembrie 2019