Carența vitaminei K, asociată cu limitarea mobilității la vârstnici

180
Carența vitaminei K, asociată cu limitarea mobilității la vârstnici - carentavitaminei-1565768145.jpg

Articole recomandate

Nivelurile scăzute de vitamina K sunt asociate cu un risc crescut de limitare a mobilității și cu invaliditatea în cazul vârstnicilor. Această vitamină reprezintă un nou factor care trebuie luat în considerare pentru menținerea mobilității și a independenței.


"Segmentul populației de vârstnici este în creștere, astfel că este important să înțelegem varietatea de factori de risc care duc la un handicap privind mobilitatea. Când nivelul de vitamina K este scăzut, există un risc mai mare de boli cronice care duc la dizabilitate. Totuși, înțelegerea acestor procese este doar prima fază. Ne bazăm pe studii anterioare, prin care alți specialiști au demonstrat că insuficiența vitaminei K este asociată cu mersul mai lent și cu un risc mai mare de osteoartrită", a declarat Kyla Shea, autorul unui studiu pe această temă.


În mod specific, vârstnicii cu niveluri scăzute ale vitaminei K au avut un risc de limitare a mobilității de 1,5 ori mai mare decât cei cu un nivel normal. Riscul dezabilitaților a fost de două ori mai mare. Acest lucru a fost valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei.


"Legătura pe care am descoperit-o susține rezultatele studiilor anterioare. Deși biomarkerii analizați sunt cunoscuți pentru faptul că reflectă statutul vitaminei K, aceștia pot fi afectați de factori externi cunoscuți sau nu. Sunt necesare experimente suplimentare pentru a înțelege pe deplin mecanismele care stau în spatele acestei legături", spune Sarah Booth, cercetător în domeniul nutriției.


Nivelurile de vitamina K reflectă cantitatea de vitamina K din dietă. Cele mai bune surse alimentare pentru această vitamină sunt spanacul, broccoli, salata verde, dar și unele produse lactate. Pentru un adult, o ceașcă de spanac înseamnă 145 de micrograme de vitamina K1, iar o jumătate de ceașcă de broccoli fiert și tăiat înseamnă 110 micrograme de vitamina K1.
Deficitul de vitamina K se poate manifesta prin slaba coagulare a sângelui, sângerări ale gingiilor, hemoragii nazale, sânge în urină sau în scaun, sângerare abundentă la menstruație, o durată de sângerare mai mare când te tai, vânătăile fără motiv, dar mai ales anemia, precum și un risc crescut al hemoragiilor interne și o anume fragilitate osoasă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 09 August 2019
Stire din Sănătate : Slăbiți cu ceai de leuștean!
Pagina a fost generata in 0.9097 secunde