Turism sau bătaie de joc? Plajele din Mamaia, ocupate de șezlonguri

65521
Turism sau bătaie de joc? Plajele din Mamaia, ocupate de șezlonguri - fotofondsezlonguri4-1561154304.jpg

Articole de la același autor

Vremea deosebit de caldă a adus mii de turiști la mare încă de la jumătatea lunii iunie. Constănțenii, de asemenea, au mers cu mic cu mare să se răcorească și să prindă soarele înainte de marea aglomerație de sezon. Cu toții au dat însă de șezlonguri aproape lipite unul de altul, până în buza apei, de nu mai ai loc nici să mergi printre ele, darămite să respiri aer curat sărat și să îți relaxezi mintea și sufletul, în foșnetul valurilor.


Nici nu a început bine sezonul estival că au și apărut problemele pe litoral. În lăcomia lor de a face cât mai mulți bani, unii administratori de plaje "uită" să respecte legea și sunt în stare să pună șezlonguri și baldachine și în apă. Pe aproape toate plajele din Mamaia, dar și din unele stațiuni, tot malul este ocupat de aceste piese de mobilier, astfel încât norocoșii care prind un astfel de pat în primul rând și își permită să plătească să poată să se răcorească doar întinzând un picior și atingând valul. Nu există nicio remușcare că nici măcar copiii nu mai au unde să se joace cu lopățelele și să construiască castele din nisip.
Iar, pe restul plajei, șezlongurile sunt puse aproape lipite unul de celălalt, păstrându-se doar o alee cât să te strecori într-un picior. Turiștii stau amestecați, fără pic de intimitate și fără liniște. 
Conform contractului de închiriere încheiat cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, administratorii de plaje au obligația de a păstra o fâșie de minimum cinci metri de la linia apei, pe toată lungimea sectorului de plajă. Puțini însă o respectă. Reprezentanții ABADL susțin că se fac controale și administratorii prinși cu nereguli sunt amendați. Însă, deocamdată, nu au anunțat câte astfel de sancțiuni au dat.


Controale inutile
"Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral continuă acțiunile de control pe întreg litoralul românesc și verifică modul de exploatare a sectoarelor de plajă și respectarea prevederilor legale. Echipele de inspectori de la A.B.A. Dobrogea - Litoral sunt sprijinite, în perioada 16 iunie 2019 - 25 august 2019, în acțiunile de control de colegii de la alte Adminstrații Bazinale de Apă din țară și de cei de la Administrația Națională «Apele Române». Coordonarea activității se face de către reprezentanți A.N.A.R. în colaborare cu A.B.A.D.L. Principalele obiective pe care inspectorii le verifică sunt: starea de salubrizare și igienizare a sectoarelor de plajă, asigurarea unui număr suficient de recipiente destinate colectării deșeurilor, încadrarea dotărilor/construcțiilor în prevederile P.U.Z. privind amenajarea plajelor, precum și respectarea zonei de intervenție, fâșia cu lățimea de cinci metri de la linia apei pe toată lungimea sectorului de plajă. Pe lângă această activitate, inspectorii analizează toate sesizările primite prin dispeceratul A.B.A.D.L. sau de la alte instituții", precizează reprezentanții ABADL.




Amenzi de până la 5.000 de lei
Potrivit acestora, pentru nerespectarea măsurilor impuse și a solicitărilor legale, operatorii de plajă sunt sancționați conform prevederilor O.U.G. nr. 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere. Valoarea amenzilor este între 2.500 și 5.000 lei, în funcție de gravitatea faptei. "Menționăm că rolul Inspecției din cadrul A.B.A. Dobrogea - Litoral este de îndrumare și control și de aplicare a unor măsuri de remediere a deficiențelor constatate, cum ar fi igienizare defectuoasă, dezafectare, nerespectarea PUZ-ului, etc., iar în urma inspectării sectoarelor de plajă dacă acestea nu sunt duse la îndeplinire operatorul de plaja este sancționat", mai spun cei de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.


De asemenea, în cursul zilei de vineri, s-au aflat în control pe plaje și ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și ministrul Turismului, Bogdan Trif. Aceștia au stat de vorbă cu operatorii de plaje și i-au avertizat că trebuie să respecte legea și să ofere condiții cât mai bune turiștilor. 


"Echipele de control mixte formate din reprezentanți ai Ministerului Turismului, ai Apelor Române și ai Gărzii Naționale de Mediu vor continua verificările intensive pe litoral până la pe 15 iulie. În plus, în permanență, până la finalul sezonului estival, ministerul Turismului va menține echipe de control pe litoral", a avertizat Bogdan Trif.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4304 secunde