Raluca Turcan: Dacă suprapunem harta României cu harta defrișărilor ilegale vom avea ''o înspăimântare''

292
Raluca Turcan: Dacă suprapunem harta României cu harta defrișărilor ilegale vom avea ''o înspăimântare'' - ralucaturcan840x500-1573128820.jpg
Ne dorim foarte mult ca tot ceea ce înseamnă transport de lemn tăiat ilegal să fie scos la iveală iar dacă suprapunem harta României cu harta defrișărilor ilegale vom avea pur și simplu "o înspăimântare", a declarat, joi, într-o conferință de presă, viceprim-ministrul Raluca Turcan, scrie Agerpres.



"Ministrul propus (al Mediului, Apelor și Pădurilor, n.r.) trebuie să ia o serie de măsuri rapide cu efecte vitale pentru viitor. Trebuie să oprească jaful resurselor naturale ale României și să facă curățenie nu doar în minister și deconcentrate, ci la propriu în România, pentru că avem nevoie de un mediu curat, de păduri în care pădurarilor să nu le fie frică să-și facă treaba și, de asemenea, de ape nepoluate și mai puține deșeuri care să ne inunde viața zi de zi. Trebuie să faceți din Ministerul Mediului ceea ce nu s-a reușit încă din 2014, și anume operaționalizarea Programului SUMAL, programul integrat de trasabilitate a materialelor lemnoase și să redați publicului aplicația Inspectorul Pădurilor, amputată de guvernarea PSD. Ne dorim foarte mult ca tot ceea ce înseamnă transport de lemn tăiat ilegal să fie scos la iveală, să fie imposibil să se mai fure lemn din România, să diminuăm cantitatea de lemn din defrișări ilegale, să existe GPS-uri pe toate camioanele care transportă lemn, să asigurăm supraveghere video și identificarea care transportă lemn către gatere sau din păduri", a spus Turcan.

Oficialul Guvernului a apreciat, totodată, că România trebuie să ajungă la nivelul în care colectarea selectivă să se facă la standarde europene, iar reciclarea să funcționeze cu adevărat.

"Pe lângă reintroducerea sistemului de alertă, apreciem foarte mult că ați trecut în programul de guvernare și ați insistat pe monitorizarea pădurilor prin imagini satelitare. Dacă suprapunem harta României cu harta defrișărilor ilegale vom avea pur și simplu o înspăimântare a ceea ce înseamnă bătaie de joc la adresa resurselor naturale ale României. Pe lângă aceste acțiuni de prevenție și stopare a tăierilor ilegale, cred că este necesară și demararea unui program de reîmpădurire, în special în zonele afectate de tăieri masive, pentru că vedem că acolo unde există defrișări, există alunecări de teren, inundații și, practic, siguranța cetățenilor este pusă în pericol. Prin creșterea fondului forestier național, vom respira cu toții un aer mai curat și vom contribui la schimbarea climatică tot mai agresivă în ultima perioadă. Mia avem nevoie, în mod evident, de actualizarea legislației din domeniul deșeurilor. Vreau să ajungem și în România ca tot ceea ce înseamnă colectare selectivă să se fac la nivel european, iar reciclarea să funcționeze adevărat și să facem la propriu tranziția către o economie circulară. Cred că dacă nu o să ajungem să fim preocupați serios, nedisimulat, de problemele de mediu, de schimbări climatice, de protecție a resurselor naturale, vom asista la degradări din ce în ce mai severe ale calității vieții", a afirmat vicepremierul.

Raluca Turcan a participat, joi, alături de premierul Ludovic Orban, la preluarea mandatului de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor de către Costel Alexe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2999 secunde