PSD a propus noi miniștri. "La Justiție am vrut pe cineva din rândul magistraților"

371
PSD a propus noi miniștri.

Articole de la același autor

Prim-ministrul Viorica Dancilă, președinte al Partidului Social Democrat, a anunțat, vineri că, potrivit deciziei Comitetului Executiv al PSD, Ana Birchall va fi remaniată de la Ministerul Justiției, portofoliul urmând să fie preluat de președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan.Ana Birchall este propusă, în schimb, pentru funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.


Totodată, Mihai Fifor a fost nominalizat pentru a prelua portofoliul Internelor, după ce a deținut interimar această funcție.
Deputatul PSD Iulian Iancu a fost propus pentru funcția de vicepremier pentru probleme economice iar senatorul Șerban Valeca desemnat pentru portofoliul Educației.


Liderul PSD a anunțat că va trimite luni către Palatul Cotroceni noile propuneri de miniștri.
Așa cum era de așteptat cele mai multe controverse au apărut după ce s-a anunțat că o să fie schimbat ministrul Justiției. În timp ce unii s-au bucurat că Ana Birchall este îndepărtată de legile Justiției, alții au speculat momentul și au acuzat-o pe judecătoarea Dana Gârbovan că este apropiată PSD-ului.   


"I-am explicat doamnei Ana Birchall că vreau să fac această nominalizare la Ministerul Justiției pentru că vreau pe cineva din rândul magistraților, care nu este înregimentat politic, tocmai pentru a avea certitudinea că este o bună conlucrare și că vom putea obține consens pe toate deciziile referitoare la Justiție. Bineînțeles că am discutat cu doamna Gîrbovan, nu puteam să fac o propunere fără să discut cu domnia sa. Am rugat-o pe doamna Gîrbovan să vină în această funcție având în vedere experiența domniei sale și respectul de care se bucură în domeniul justiției. Nu aș pleca de la aprecieri sau reproșuri pentru un ministru sau altul. Am explicat de ce am vrut această schimbare și de ce am vrut să fac această nominalizare. Vreau ca la Ministerul Justiției să fie cineva care cunoaște modul în care lucrează magistrații, cineva care a lucrat alături de magistrați, cineva independent. Nu am vrut să mai fie cineva înregimentat politic", a declarat Viorica Dăncilă.


Ulterior, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a anunțat că a acceptat de principiu propunerea Vioricăi Dăncilă de a fi ministru al Justiției, cu condiția să-i fie asigurată independența deplină în exercitarea mandatului și ca președintele Iohannis să fie de acord.


La scurt timp de la anunțul premierului, vicepreședintele PNL Gigel Știrbu a criticat propunerea făcută de social-democrați pentru conducerea Ministerului Justiției, susținând că Dana Gîrbovan a dat declarații de presă pozitive și umile față de acte normative propuse de PSD - ALDE.


"Ce nu i-a reușit lui Liviu Dragnea acum doi ani jumătate, să o numească pe Dana Gîrbovan în fruntea Ministerului Justiției, îi iese acum, în august 2019, prin schimbarea Anei Birchall, prin controversata decizie CEx al PSD, culmea, pe data de 23 august. 23 august, fosta zi națională a României, acum 30 de ani, poate fi considerată o zi de tristă amintire acum, și mai mult, dar și un nou reper pentru faptul că PSD este demnul urmaș al Partidului Comunist Român, prin moștenirea și aplicarea vechilor metehne tributare", afirmă Știrbu, prin intermediul unui comunicat de presă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6031 secunde