Președintele Iohannis a sesizat la CCR modificarea Legii referendumului

352
Președintele Iohannis a sesizat la CCR modificarea Legii referendumului - iohannis44-1546963961.jpg

Articole de la același autor

Președintele Klaus Iohannis a transmis, ieri, Curții Constituționale a României (CCR) o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 86/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, precum și pentru unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a referendumului național pentru revizuirea Constituției.

"Prin conținutul normativ, legea dedusă controlului de constituționalitate contravine unor norme și principii constituționale", spune șeful statului în sesizarea transmisă președintelui CCR, Valer Dorneanu.

În sesizare se arată că actul normativ instituie, pe de o parte, o serie de reglementări cu privire la referendumul care a avut loc pe 6 și 7 octombrie 2018 - cuprinse în articolele II-XIII - iar pe de altă parte, modificări ale Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cuprinse în cele 18 puncte ale art. I din cuprinsul Ordonanței de urgență. Astfel, se precizează că modificările operate asupra Legii nr. 3/2000 se aplică tuturor celor trei tipuri de referendum: referendumul pentru revizuirea Constituției, referendumul pentru demiterea Președintelui României și referendumul privind probleme de interes național.

"Reglementările care modifică actul normativ de bază în materia referendumului nu pot fi justificate prin existența unei situații extraordinare și nici printr-o urgență a reglementării", se mai menționează în sesizarea de neconstituționalitate.

Totodată, în document se arată că organizarea concomitentă a unui referendum de revizuire a Constituției cu un referendum local este o situație conjuncturală, de oportunitate, care nu poate fi calificată drept o situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5525 secunde