Președintele Iohannis a promulgat o lege foarte importantă. Cine sunt cei afectați

518
Președintele Iohannis a promulgat o lege foarte importantă. Cine sunt cei afectați - presedintele-1522856008.jpg
Președintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, prin care introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner va fi interzisă începând cu data de 1 iulie 2018, iar de la 1 ianuarie 2019, se interzice și comercializarea acestora.

Actul normativ modifică Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje în sensul transpunerii Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire, informează Agerpres.

Pungile de transport din plastic subțire și foarte subțire fără mâner nu fac obiectul interzicerii comercializării sau introducerii pe piața națională.

Legea reglementează responsabilitatea operatorilor economici care introduc pe piața națională pungi de transport din plastic biodegradabile și compostabile de a eticheta aceste ambalaje; obligația operatorilor economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile de a primi ambalajele reutilizabile la schimb sau de a rambursa, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului; responsabilitatea operatorilor economici care introduc pe piața națională ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, pentru deșeurile generate de respectivele ambalaje.

Astfel, operatorii economici producători de ambalaje și/sau de produse ambalate au obligația să utilizeze un sistem de marcare și identificare pentru ambalaje în vederea îmbunătățirii activităților de recuperare și reciclare a deșeurilor de ambalaje. Operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului.

Operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligați să comercializeze numai pungi de transport din plastic care respectă cerințele esențiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple, cu excepția pungilor de transport din plastic foarte subțire.                  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6024 secunde