Mesajul lui Klaus Iohannis de 1 decembrie. "Este cea mai emoționantă sărbătoare"

120
Mesajul lui Klaus Iohannis de 1 decembrie.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că Ziua Națională a României este cea mai emoționantă sărbătoare a națiunii române și un simbol al libertății.


"Astăzi este cea mai emoționantă sărbătoare a națiunii noastre. Este ziua în care celebrăm sentimentele profunde care, generație după generație, ne unesc în jurul unor idealuri și proiecte majore. Indiferent că trăim în interiorul granițelor țării sau în afara lor, ne leagă aceeași dragoste pentru România, și aceasta este forța de neclintit care ne face să luptăm pentru a păstra libertatea, democrația și pentru a avea un viitor prosper", a spus Iohannis, la recepția organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale a României, potrivit Agerpres.


El a amintit că anul acesta se aniversează trei decenii de la Revoluția din Decembrie 1989.


"Este un moment simbolic pentru a marca încheierea, după 30 de ani, a unei etape dificile din istoria noastră postdecembristă și de a începe un nou parcurs, mai bun, în care să ducem România acolo unde merită în rândul țărilor lumii. Doar împreună, cu speranță și încredere, implicați, uniți și solidari avem puterea să construim România europeană, modernă și puternică!", a afirmat șeful statului.


Iohannis a arătat că secolul parcurs de la Marea Unire a adus "bucuria îndeplinirii unor idealuri de veacuri, dar și tragedii și suferințe cumplite".


"Timp de decenii, națiunea noastră, victimă a totalitarismelor de stânga și de dreapta, a fost deturnată de la destinul ei european. În toată această neagră perioadă, ziua în care, pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, românii și-au croit o altă soartă a rămas reperul puternic și luminos al aspirației noastre pentru o Românie a libertății și democrației. Nu întâmplător, data de 1 Decembrie a devenit sărbătoarea națională a României după Revoluție. De atunci și până astăzi ea este, în conștiința noastră, un simbol al libertății obținute prin jertfă, în 1918, ca și în 1989", a spus Iohannis.


"De Ziua Națională celebrăm nu doar un eveniment istoric, ci și valorile și energiile pe care acest excepțional act politic le-a potențat. Ele au fost rodul proceselor de liberalizare și democratizare din perioada interbelică și continuă să fie un viu exemplu pentru capacitatea societății românești de a-și fructifica identitatea și de a pune în valoare diversitatea în beneficiul culturii universale, temelia contribuției noastre la proiectul european și la o lume a păcii", a adăugat președintele Klaus Iohannis.


Sursa: Agerpres




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7611 secunde