Faptele de conflict de interese sau incompatibilitate la demnitari se prescriu după 3 ani

193
Faptele de conflict de interese sau incompatibilitate la demnitari se prescriu după 3 ani - parlamentari13590203801363769585-1526468926.jpg
Camera Deputaților a adoptat miercuri, ca for decizional, un proiect care modifică o Lege din anul 2003 care prevede că faptele comise de cei aflați în funcții publice care duc la conflict de interese sau incompatibilitate se prescriu la trei ani de la data comiterii lor.



Inițiativa legislativă aparține PSD și modifică Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. O prevedere a textului adoptat de deputați miercuri este: "faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil".

Proiectul legislativ al social-democraților mai stipulează că: "primarii, viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice și al creației literar artistice. Aleșii locali menționați pot exercita funcții în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuțiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului București".

O altă modificare efectuală la Legea 161/2003 prevede că: "starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate".

Proiectul de lege a fost adoptat cu 196 de voturi pentru, 59 de voturi împotrivă și 4 abțineri, Camera Deputaților fiind for decizional. Legea va ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2525 secunde