Consiliul Europei îi scrie lui Klaus Iohannis: România să ceară avizul Comisiei de la Veneția pe legile justiției

338
Consiliul Europei îi scrie lui Klaus Iohannis: România să ceară avizul Comisiei de la Veneția pe legile justiției - iohannisbsilfmo0pr20-1514012373.jpg
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, i-a trimis vineri o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în care îndeamnă România să ceară avizul Comisiei de la Veneția pe legile justiției, adoptate săptămâna aceata în Parlamentul României.



Secretarul general Thorbjorn Jagland a declarat că "opinia Comisiei de la Veneția ar aduce clarificări în privința compatibilității legilor adoptate (de Parlamentul României - n.r.) cu standardele fundamentale ale statului de drept", potrivit unui comunicat postat pe site-ul Consiliului.

"Această opinie ar fi complementară cu cea pe care o pregătește Grupul Statelor Europene Împotriva Corupției (GRECO)", se mai arată în scrisoare.

Consiliul Europei este o organizație inter-guvernamentală europeană, înființată la 5 mai 1949, ca organism european de promovare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a valorilor democratice, potrivit site-ului Ministerului de Externe.

Scrisoarea Consiliului Europei vine la o zi după ce șapte ambasade la București ale unor state UE au semnat un mesaj comun, în care atrag atenția că legile adoptate de Parlamentul României riscă să pună în pericol progresele făcute de țara noastră în domeniul reformelor din justiție.

Ambasadele a sapte state membre UE în România - Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Olanda și Suedia - fac apel la reprezentantii coalitie de guvernare "să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, pentru a menține astfel independența sistemului judiciar și a păstra intact procesul de reformă în general".

Florin Iordache, președintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției, respins deja solicitare ambasadelor. Iordache a declarat joi că în ceea ce privește modificarea celor trei acte normative care stau la baza sistemului judiciar nu este nevoie de avizul Comisiei de la Veneția, deoarece legile, așa cum au fost ele modificate în Parlament întăresc independența justiției și lupta anticorupție, iar factorul politic este eliminat.

"Nu este necesar un aviz al Comisiei de la Veneția pentru că schimbările pe care noi le-am făcut, atât la numirile procurorilor, atât la Inspecția Judiciară, cât și la secțiaile celelalte din cadrul Parchetului general, nu sunt făcute decât eliminând factorul politic și sunt făcute cu reprezentanții CSM. Din punctul meu de vedere acest aviz al Comisiei de la Veneția poate fi cerut, dar înainte de a critica aceste legi, haideți să le citim în integralitatea lor și să vedem că atât independența justiției, dar și lupta anticorupție nu numai că nu este împiedicată, ci este întărită", a spus Florin Iordache.

Sursa: romaniatv.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3384 secunde