Deputatul Stelian Ion, de la USR: "Vrem să recuperăm de la infractori banii furați!"

2460
Deputatul Stelian Ion, de la USR:

Articole de la același autor

Parlamentarul constănțean Stelian Ion, de la USR, a anunțat că a depus împreună cu colegii de partid un proiect, scopul acestuia fiind de a recupera prejudiciile de la infractori, mai exact, banii furați prin fel și fel de metode și, ulterior, "sifonați" pe diverse căi.

"Am auzit de atâtea ori de la oameni: «Dacă judecătorul îl bagă pe corupt la pușcărie, dar nu recuperează mai nimic de la el, cu ce mă ajută pe mine, cu ce ajută asta orașul, țara?» Este o întrebare de total bun-simț, care merge la esența actului de justiție. Deoarece mai toți știm că este o practică curentă în România să furi și să îți treci averea pe numele altor persoane. Ba s-ar putea face un întreg pomelnic cu cei care chiar au divorțat doar ca să-și pună bunurile la adăpost", a explicat deputatul Stelian Ion.

El a adăugat că, în aceste condiții, împreună cu colegi din USR, a propus un proiect ca să îndrepte acest beteșug al legii.

"Printre altele, am zis așa: un indicator de ilegalitate va semnala ca un beculeț roșu dacă omul cercetat are un standard de trai mult peste veniturile declarate. Aici știm cu toții cazuri de personaje cu trai de nababi, dar care pot oricând să-ți arate declarația de avere goală. Auzeam chiar că un mare jupân de județ de pe aici a cerut ajutor public judiciar. Atât de amărât era. Apoi va fi luată la puricat și averea persoanelor asupra cărora condamnatul are influență. Că se poate întâmpla, prin cine știe ce minune, ca acele persoane să nu-și poată justifica respectiva avere. Ulterior, vor fi confiscate bunurile transferate oricărui terț, dacă acesta știa sau trebuia să știe că scopul transferului era evitarea confiscării. Acum se confiscă doar bunuri dobândite în ultimii cinci ani. Această limită de timp nu va mai exista. Condamnatul va rămâne fără bunuri indiferent de momentul la care le-a dobândit. Dacă omul moare înainte de condamnare, bunurile sale se confiscă și deci nu mai ajung la terți, dacă sunt îndeplinite condițiile confiscării. Ca persoana cercetată să n-aibă timp să-și înstrăineze bunurile, procurorul va fi obligat de lege să pună măsuri asiguratorii pe acestea", a explicat, amănunțit, deputatul Stelian Ion proiectul inițiat.

În ipoteza în care astfel de măsuri pot părea prea dure pentru anumite persoane, parlamentarul constănțean are și pentru această situație un punct de vedere.

"Pentru unii, astfel de măsuri pot părea dure. Nici vorbă. În primul rând, ele sunt în concordanță cu o directivă din 2014 a Parlamentului European și a Consiliului. Ar fi trebuit să existe de atunci și la noi, doar că PSD a avut grijă să facă șvaițer din legea care stipulează recuperarea prejudiciului. Mai mult, dacă România nu adoptă aceste măsuri, riscă să plătească sancțiuni de peste 100.000 de euro pe zi. În fine, astfel de prevederi s-ar fi impus fără să ne-o ceară nimeni. Căci doar cu o legislație eficientă și fără portițe pentru cei care fură, societatea românească se poate face bine cu totul", a conchis Stelian Ion.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7356 secunde