A sosit ziua cea mare a alegerilor europarlamentare ! Votați, votați, ca pe urmă să nu regretați !

2315
A sosit ziua cea mare a alegerilor europarlamentare ! Votați, votați, ca pe urmă să nu regretați ! - asositziuaceamare-1558731386.jpg

Articole de la același autor

Cetățenii care au împlinit până pe 26 mai, inclusiv, 18 ani, sunt așteptați, duminică, 26 mai, la vot pentru a-i alege pe cei care îi vor reprezenta, pentru următorii cinci ani, în Parlamentul European, dar și pentru a răspunde întrebărilor puse în cadrul referendumului pentru justiție.


Pot vota toți alegătorii cu cetățenie română, cu domiciliul în țară sau în străinătate. Cetățenii unui alt stat UE care au reședința sau domiciliul în România pot vota la euroalegeri, dar nu și pentru referendumul pentru justiție. Nu au drept de vot debilii și alienații mintal puși sub interdicție și persoanele care sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Secțiile se deschid duminică, 26 mai, la ora 7.00 și se închid la ora 21.00. După ora 21.00 mai pot vota doar cei care se aflau deja în incintă.
La alegerile de duminică, peste 450 de candidați, reprezentanți ai unor formațiuni politice sau independenți, își dispută cele 33 de mandate de europarlamentari. În cursa electorală pentru un loc în Parlamentul European au intrat 13 formațiuni politice și 3 candidați independenți.
Au depus liste de candidați PSD, Alianța 2020 USR PLUS, Partidul Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unității Naționale - BUN.
În competiție sunt și trei candidați independenți - Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion și Peter Costea.
Liste complete de candidați - 43 - au depus PSD, PNL, UDMR, PMP, UNPR, Partidul Social Democrat Independent. ALDE a înscris în cursa pentru PE 42 de candidați, Alianța 2020 USR PLUS - 40, PRO România - 33, Partidul România Unită - 30, Partidul Socialist Român - 28, Partidul PRODEMO - 26, Blocul Unității Naționale (BUN) - 12.




Unde se poate vota și ce acte trebuie să prezentați


Revenind la ziua votului, dacă vă aflați în localitatea de domiciliu puteți vota doar la secția la care sunteți arondați, dacă nu, puteți vota la orice secție, pe lista suplimentară.
Cetățenii cu domiciliul în România care se află în străinătate pot vota la orice secție din cele anunțate de Ministerul Afacerilor Externe, pe listele electorale suplimentare, fără a fi necesar să se înregistreze înainte.
Românii care aleg să voteze pentru listele altui stat UE în care au domiciliul sau reședința pot vota la referendumul pentru Justitie.
Ca să votezi ai nevoie de documente, astfel că românii care votează pe teritoriul țării au nevoie de buletin sau carte de identitate valabile în ziua votului. Ca alternativă, aceștia mai pot vota doar cu pașaport diplomatic, pașaport diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, carte de identitate provizorie sau carnet de serviciu militar în cazul elevilor din școlile militare.
Românii aflați în străinătate sau domiciliați în străinătate pot vota cu pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, buletinul/cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic.
Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare din cauza unei boli sau invaliditate pot solicita urna specială (mobilă) de la secția de votare cea mai apropiată de locul în care se află îin ziua alegerilor printr-o cerere scrisă însoțită de documente justificative. Cererea se face cel târziu în preziua alegerilor. Urna mobilă poate fi solicitată doar în țară.


Câte buletine de vot o să primiți


La alegerile de duminică, fiecare alegător care votează și la europarlamentare, și la referendum, va primi trei buletine de vot. Mai exact, un buletin pentru alegerile europarlamentare și alte două pentru fiecare întrebare de la referendum unde trebuie să răspundeți cu "DA" sau "NU".


Astfel prima întrebare este: "Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?", iar cea de-a doua "Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?" 
În fiecare secție vor fi și trei urne, iar fiecare buletin este numerotat cu numărul urnei în care trebuie să-l introduceți. Chiar dacă introduceți buletinele în urna greșită, votul nu se anulează.


Așadar, dragi constănțeni, mergeți duminică la secțiile de votare și puneți ștampila în cunoștință de cauză! 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4453 secunde