Victimele traficanților. "Eu voiam videochat, dar nu s-a putut. A trebuit să mă prostituez!"

2363
Victimele traficanților.

Articole de la același autor

Numărul tinerelor care ajung victime ale traficului de carne vie este în scădere în ultimii ani, potrivit statisticilor realizate la nivelul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Oficial. În realitate, admit și specialiștii, victimele nu mai sunt constrânse prin forță sau alte forme de constrângere, ci aleg să se prostitueze, din proprie inițiativă, considerând că este o metodă facilă de a face bani!


O puștoaică slăbuță, de 19 ani, dar nu îi dai mai mult de 15. Este îmbrăcată sărăcăcios și fumează agitat. Privește suspicios când o întrebi despre experiența "de la muncă", din străinătate. A fost una dintre tinerele "convinse" să se prostitueze în Germania. Nu vrea să ofere prea multe detalii, nici nu se plânge că i-a fost greu, nici nu regretă. "Am plecat cu un amic. Știam unde urma să merg, ce trebuia să fac. Nu era ușor, aveam și zece clienți pe noapte. Dar a fost ok…", mărturisește Alina. Provine dintr-o localitate din apropierea municipiului Constanța, dintr-o familie cu posibilități financiare reduse. E drept, școala nu i-a plăcut prea mult. Și oricum, spune zâmbind, nici profesorii nu și-au dat prea mult interesul. "Inițial, voiam să merg pe video-chat, căci acolo se fac bani", mărturisește, parcă cu puțin regret. A fost convinsă să meargă în străinătate de iubitul ei. "Nu m-a bătut sau ceva de genul. Este și asta o metodă de a face bani", zice ea. 


Precum ea, sunt câteva sute de tinere la nivelul țării, dintre care câteva zeci, an de an, la nivelul județului Constanța. Tinere fără prea multă carte, care văd în prostituție o alegere financiară bună. Potrivit reprezentanților Centrului Regional Constanța al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, în primul semestru al lui 2019 au fost identificate șapte victime ale traficului de persoane, dintre care patru au fost exploatate sexual. Statistica arată că numărul victimelor este în scădere; de exemplu, în aceeași perioadă a anului trecut au fost înregistrate 17 victime, iar pe parcursul întregului an au fost identificate 21 de victime ale traficului de persoane, dintre care 13 exploatate pentru muncă. E drept, statisticile sunt în scădere. Dar acest aspect nu înseamnă neapărat că fenomenul este în scădere, ci poate fi și ca urmare a faptului că traficanții nu mai recurg la forță pentru a "convinge" victimele. Din contră. Victimele sunt conștiente ce urmează să practice și merg de bunăvoie, invocând imposibilitatea de a găsi, în țară sau în mediul din care provin, o slujbă care să le satisfacă dorințele financiare. 
Potrivit ANITP Constanța, victima traficului de persoane din județul Constanța este, în general, o domnișoară cu vârstă între 14 și 25 ani, are cel mult studii gimnaziale, este necăsătorită și provine din mediul rural. În același timp, traficantul de persoane, la nivelul cazurilor înregistrate în județul Constanța este "un bărbat cu vârstă între 23 și 40 de ani, aspect fizic îngrijit, cu educație de nivel mediu, cu un istoric de abuz în familie și cu inteligența emoțională dezvoltată", astfel încât are abilitatea de a manipula mințile fragile ale victimelor. 


Anglia, în topul preferințelor proxeneților 
Cât privește locul unde ajung să se prostitueze tinerele, peste hotare, Anglia este pe primul loc. În privința traficului intern, tinerele fie sunt exploatate în municipiul Constanța, fie duse în zona Moldovei. 


"Din situația realizată pentru anul 2018, în cazul traficului extern, principalele țări de destinație pentru victimele provenite din județul Constanța au fost: Marea Britanie (2), Suedia (2), Spania (1), Germania (1) și Cehia (1), iar în cazul traficului intern, județele de exploatare au fost: Suceava, Constanța, Buzău, Bihor și Galați. În prima jumătate a anului 2019, 5 dintre victimele identificate, provenind din județul Constanța, au fost traficate intern în județele Constanța, Argeș, Brașov și Suceava; iar 2 extern, în Marea Britanie (1) și Elveția (1)", ne-au precizat reprezentanții agenției. 


xxx
De menționat că, din totalul de 21 de victime ale traficului de persoane înregistrate în județul Constanța în 2018, 13 au fost exploatate sexual, alte trei pentru muncă, iar în șase cazuri au fost tentative eșuate, semnalate autorităților. În primul semestru din 2019, au fost identificate șapte victime, dintre care patru exploatate sexual, una pentru muncă, iar în două cazuri au fost tentative eșuate de exploatare sexuală. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9112 secunde