Viață de polițist de frontieră: de la convins oamenii să nu se arunce de la înălțime la maratoane și acte caritabile!

718
Viață de polițist de frontieră: de la convins oamenii  să nu se arunce de la înălțime la maratoane și acte caritabile! - fondpolitist-1590321530.jpg

Articole recomandate

Polițist cu o experiență de aproape trei decenii în Apărare și Securitate Națională, Ion Cristinel Bălan a trecut de la submarinist la bordul submarinului "Delfinul" la psiholog în cadrul Poliției de Frontieră, la maratonist.

Polițistul de frontieră Ion Cristinel Bălan, s-a născut în anul 1969 în municipiul Câmpulung Muscel, județul Argeș, dar între timp a devenit constănțean, urmând cursurile Liceului Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza" din Constanța și ale Școlii militare de Maiștri de Marină "Amiral Murgescu" – specialitatea timonieri, aparate de navigație și radio navigație.

Având o pasiune pentru psihologie, în anul 1997 a absolvit Facultatea de Psihologie-Sociologie din cadrul Universității "Spiru Haret" București fiind licențiat în Psihologie-Sociologie, urmând apoi studiile masterale și numeroase cursuri de formare profesională în domeniul psihologiei.

Submarinist pe "Delfinul", în primii ani de carieră

Are o experiență de 28 de ani în sistemul de Apărare și Securitate Națională, dintre care 9 ani ca submarinist la bordul submarinului "Delfinul". În anul 2000 și-a început activitatea ca ofițer specialist psiholog în cadrul Poliției de Frontieră Române, iar de la momentul înființării Gărzii de Coastă, acesta și-a desfășurat activitatea în cadrul Compartimentului de Psihosociologie și evaluare personal auto și naval până în anul 2018 când a ocupat, timp de un an, funcția de împuternicit șef adjunct la Sectorul Poliției de Frontieră Negru Vodă.

În activitatea sa profesională a participat și la misiuni dificile, una dintre ele fiind cea din 2015, când a fost solicitat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea" pentru acordarea sprijinului de specialitate în cazul unei persoane care amenința că se aruncă de la înălțime de pe un releu. Polițistul de frontieră a coordonat activitatea la fața locului și a convins persoana în cauză să renunțe la gestul necugetat. De asemenea, în cazul accidentului aviatic de la Siutghiol din anul 2014, când un elicopter SMURD s-a prăbușit în lacul Siutghiol din Mamaia, Cristi a intervenit pentru a oferi suport psihologic persoanelor implicate și rudelor victimelor.

Fiind implicat în multe proiecte în domeniul psihologiei și participând la numeroase simpozioane, conferințe și ateliere de psihologie, în anul 2010, a inițiat un proiect de suflet, manifestarea științifică "Ceașca de psihologie", destinată promovării bunăstării individuale, comu-nitare și a familiei, activitate desfășurată și în prezent. Manifestarea cuprinde ateliere de optimizare personală, grupuri de dezvoltare personală și grupuri de suport dedicate publicului larg, nefiind percepute taxe. Până în prezent au fost susținute peste 165 de ateliere de către 26 de psihologi.

"Ceașca de psihologie", soluția propusă pentru regăsire

"Ceașca de psihologie te invită la o șuetă unde vei găsi prietenie, energie, persoane încântătoare și oportunitatea de a te simți special; putem schimba și rețete, dar pentru început punem: trei linguri de cunoaștere, trei linguri de implicare, o lingură de speranță și mult suflet. Gustul succesului se simte în ceașcă. Savurează clipa, regăsește-ți sufletul, descoperă-i aroma… dacă îți dai voie, desigur!", afirma acesta.

Pe lângă activitatea sa profesională, tată a doi copii pasionați de sport, în anul 2013 a început să alerge alături de ei, iar în timp, pe distanțe din ce în ce mai mari. Astfel, în anul 2016, la 47 de ani a participat la primul său concurs, Maratonul Dacia-Pontica, Adamclisi, terminând cursa pe locul trei. Maratonul a fost o probă a curajului, cu scopul promovării alergării pentru sănătate în rândul tinerilor și educarea acestora pentru cunoașterea istoriei României. Alergătorii au purtat în cursă în semn de respect pentru istoria locurilor din Dobrogea pe întreaga distanță de 42 km, drapelul României și un steag al Dacilor.

Maratoanele și actele caritabile

În aprilie 2017, s-a alăturat proiectului "Alerg 24 de ore pentru autism Marea Neagră", organizat de Centrul Psiholo-gic Marea Neagră și de psihologul Adrian Gemănaru, ce are drept scop promovarea drepturilor de integrare în societate a persoanelor cu dizabilități. Cristi a participat activ la acest proiect, îndemnând și alți polițiști de frontieră să se alăture proiectului, formându-se astfel echipa "Garda de Coastă" și ocupând locul 8 din 17 echipe participante. Tot în anul 2017 a pus bazele echipei "Carpii", o echipă de anduranță alături de care a participat și a câștigat edițiile evenimentului "Alerg 24 de ore pentru autism Marea Neagră" 2018 (135 km) și 2019 (145 km).

"Este o mare onoare și responsabilitate să conduci o echipă de alergători de anduranță spre izbândă! Carpii sunt oamenii care au ales să pășească alături de mine, oameni în care am crezut și cărora am simțit că le pasă, și-au asumat să fim o echipă, o echipă cât o familie, o echipă ca o Românie frumoasă! Copiilor le-am dăruit inima cu care am alergat, faptele noastre! Pentru că oamenii fac ceea ce văd, nu ceea ce li se spune. Noi am făcut lumea un pic mai bună și România mai frumoasă!", a afirmat polițistul de frontieră.

În anul 2018 a inițiat și organizat ultra-maratonul necompetițional "Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră" cu ocazia sărbătoririi Unirii Dobrogei cu Țara Românească, alergând 87 km, respectiv 68 km în anul 2019.

"Am alergat pentru Unirea de la Marea Neagră, pentru oamenii aceia tineri cu mii de vise, care nu au mai avut timp să-și revadă vreodată copiii, să-și sărute părinții, erau prea ocupați cu glia… cei mai mulți erau desculți, unii aveau opinci, au mers zeci, sute de km spre Plevna, spre Smârdan, Rahova, spre gloanțe, spre tunuri, spre baionete… Am fost o echipă frumoasă, formată din voluntari, fotografi, șoferi, bucătari, cofetari, profesori, copii, primari, consilieri, autorități, sponsori… ne-au sprijinit, ni s-au alăturat și au celebrat alături de noi!", a mai declarat Ion Cristinel Băla.

În doar doi ani activitatea sa com-petițională cuprinde 16 maratoane,

2 semi-maratoane și 3 ultra-maratoane, fiind un adevărat exemplu atât pentru cei tineri cât și pentru cei care cred că vârsta poate fi un impediment. O altă parte a timpului său l-a dedicat prin voluntariat cercetașilor marini din Constanța, participând alături de aceștia la diverse activități, dar și acțiunilor umanitare la care a participat alături de psihologi din cadrul Colegiului Psihologilor din Constanța.

Pentru că începând cu data de 1 decembrie 2019, comisar-șef de poliție Ion Cristinel Bălan s-a retras din activitatea profesională de polițist de frontieră, îi urăm multă sănătate și mult succes în tot ceea ce își propune și îi mulțumim pentru contribuția sa în activitatea Poliției de Frontieră!

Revista "Frontiera"

www.politiadefrontiera.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4057 secunde