Un nou caz de pestă porcină africană, confirmat de autoritățile române

190
Un nou caz de pestă porcină africană, confirmat de autoritățile române - mzfjndjiotg3othkzmzmywu2zgq5nmu4-1575634591.jpg
Prefectura Sibiu a anunțat, vineri, că a fost confirmat un nou caz de pestă porcină africană la un animal care a fost sacrificat de un bărbat din localitatea Săcel, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.



"Un nou caz de Pestă Porcină Africană (PPA) a fost confirmat la un porc sacrificat într-o gospodărie din Săcel. Prefectul Maria Minea a convocat, astăzi (vineri - n.r.), Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu - Unitatea Locală de Decizie, pentru a aproba programul de măsuri pentru combaterea focarului de PPA", se arată în comunicatul Prefecturii Sibiu.

Potrivit sursei citate, sibianul din Săcel a cumpărat porcul bolnav de la un alt sătean din Mag, care mai are alți trei porci, suspecți de purtători ai virusului. Bărbatul care a vândut porcul bolnav a fost amendat cu 1.200 de lei, pentru că nu a făcut tranzacția cu documente sanitar-veterinare.

"Proprietarul porcului dovedit a fi fost purtător al virusului PPA a cumpărat animalul de la un sătean din Mag. Vânzătorul a fost sancționat cu o amendă de 1.200 de lei, pentru vânzare fără documente sanitare-veterinare șii fără acte de mișcare. Acesta mai are trei porci, care sunt ținuți sub observație și sunt examinați clinic zilnic, sub suspiciunea de purtători ai virusului PPA. Din cauza faptului că porcul sacrificat provine din cumpărare fără documente sanitare-veterinare și este neidentificat, proprietarul nu poate fi despăgubit, conform prevederilor legale", potrivit Prefecturii Sibiu.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a instituit în jurul focarului o zonă de protecție cu o rază de cel puțin trei kilometri. Medicii veterinari examinează toți porcii din gospodăriile aflate din zonele de protecție și supraveghere.

"Localitățile aflate în zona de protecție sunt: Săcel, Vale, Sibiel, Fântânele și Orlat. Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Galeș, Săliște, Tilișca, Aciliu, Amnaș, Mag, Rusciori, Cristian și Gura Râului. Echipe ale DSVSA desfășoară un recensământ al tuturor exploatațiilor din zonele de protecție și de supraveghere, iar medicii veterinari examinează clinic toți porcii din gospodării", se mai precizează în comunicatul Prefecturii Sibiu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3428 secunde