Tudorel Toader: Cinci la sută din deținuții eliberați în baza recursului compensatoriu au recidivat

149
Tudorel Toader: Cinci la sută din deținuții eliberați în baza recursului compensatoriu au recidivat - 646x404167744300-1552563564.jpg

Articole recomandate

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, afirmă că, în opinia sa, scăderea populației din penitenciare nu se datorează atât adoptării legii recursului compensatoriu, cât schimbării Codului Penal, în 2014, cu o "politică penală cu puternice accente preventive, pe reeducare și reintegrare socială a celor care au comis infracțiuni". El adaugă că aproximativ 5 la sută din cei eliberați în baza recursului compensatoriu au recidivat. "Subliniez acest aspect pentru că în spațiul public au apărut accente neadecvate în sensul că beneficiarii Legii recurusului compensatoriu au revenit în majoritatea lor în penitenciare", mai spune el.


"Trendul populației penitenciar mi s-a spus că este în scădere, dar în opinia și convingerea mea nu se datorează atât faptului că s-a adoptat legea privind recursul compensatoriu. Eu cred că se datorează în primul rând modului în care legiuitorul penal și-a schimbat politica penală de prevenire și combatere a fenomenului infracțional, și anume trecerii de la Codul penal din '68, cu multele modificări, până în februarie 2014 unde era o politică penală preponderent represivă, cu pedepse mari. Noul Cod Penal din februarie 2014 a adoptat o politică penală cu puternice accente preventive, pe reeducare și reintegrare socială a celor care au comis infracțiuni", a declarat Tudorel Toader la bilanțul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), conform News.ro.


Tudorel Toader a afirmat că "apreciază" că, dintre cei care au beneficiat de liberarea în baza recursului compensatoriu, cei mai mulți au trecut "prin filtrul instanței de judecată, prin liberare condiționată" și doar o mică parte au beneficiat prin împlinirea termenului, fiind considerate șase zile executate la fiecare 30 de detenție. 


MInistrul Justiției a mai spus, invocând datele prezentate de conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, că 5,02 la sută dintre cei liberați în baza recursului compensatoriu au recidivat.


"Subliniez acest aspect pentru că în spațiul public au apărut accente neadecvate în sensul că beneficiarii Legii recurusului compensatoriu au revenit în majoritatea lor în penitenciare, au recidivat", a spus Tudorel Toader.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6217 secunde