Toni Greblă: Vom stărui în nominalizările făcute și președintele va fi obligat în final să accepte

199
Toni Greblă: Vom stărui în nominalizările făcute și președintele va fi obligat în final să accepte - jnc9odawjmhhc2g9zwe3zgqyyjnmmtlh-1547123974.jpg

Articole recomandate

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, afirmă că răspunsul președintelui Klaus Iohannis privind motivele pentru care a refuzat numirea miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării este unul politicianist și "vom acționa în consecință". "În cursul orelor următoare vom lua o decizie, în sensul în care vom stărui în nominalizările făcute și președintele va fi obligat în final să accepte", spune Greblă.

Toni Greblă a spus, joi, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că prima propunere pe care premierul a înaintat-o președintelui a fost în 19 noiembrie 2018, iar imediat după aceea a apărut și decizia Curții Constituționale "care a făcut mai multă lumină în speță".

"De atunci, din 19 noiembrie, președintele a tot analizat îndeplinirea condițiilor prevăzute de Constituție și lege și a răspuns abia astăzi motivat la decizia pe care a luat-o, de a refuza numirile succesive pentru cele două ministere", a afirmat el, spunând că ar trebui să existe mai multă responsabilitate, fiind vorba despre numirea unor miniștri.

El a spus că președintele "invocă încălcarea - incidența, că nu zice încălcarea - dispozițiilor art. 85 alineatul 2 din Constituție, care prevede doar că președintele numește în situația în care o funcție de ministru este vacantată și 105 din Constituție care vorbește de asemenea despre incompatibilități, fără să spună în ce fel ar fi incompatibili".

"Sigur că nu sunt nici unul, nici celălalt - nici cel de-al treilea propus - nu se află în stare de incompatibilitate", a spus Greblă.

El a adăugat că, și într-o astfel de situație, titularul postului trebuie în termen de 15 zile să iasă din starea de incompatibilitate.


Răspunsul este politicianist și vom acționa în consecință în cursul zilei de astăzi", a declarat Greblă.

Greblă a mai spus că procedura a fost aceeași de zeci de ani la revocarea și numirea miniștrilor, însă "numai pentru cei doi președintele a refuzat, cu motivarea absolut superficială de astăzi".

"În cursul orelor următoare vom lua o decizie, în sensul în care vom stărui în nominalizările făcute și președintele va fi obligat în final să accepte. (...) V-am spus că există cele două posibilități (de a retrimite propunerile sau de a se adresa Curții Constituționale - n.r.), le analizăm și în cursul zilei de astăzi vom lua o decizie și vom acționa în conformitate cu decizia pe care o vom lua. Una nu o exclude pe cealaltă, în situația în care președintele va stărui în atitudinea pe care a avut-o până acum în legătură cu funcționarea Guvernului", a mai spus el.

Greblă a adăugat că nu există niciun fel de argument juridico-constituțional pentru ca președintele să refuze cea de-a doua nominalizare, scrie digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 09 Septembrie 2015
Stire din Eveniment : Toni Greblă, trimis în judecată
Pagina a fost generata in 0.9873 secunde