Schimbare importantă pentru șoferii care cumpără mașini la mâna a doua

1253
Schimbare importantă pentru șoferii care cumpără mașini la mâna a doua - schimbareimportantasoferi-1526217863.jpg

Articole de la același autor

Potrivit unei noi legi, care va intra în vigoare începând cu 20 mai, cei care vor să-și achiziționeze o mașină second-hand, vor fi obligați să anunțe acest lucru în termen de 90 de zile de la data dobândirii vehiculului.


În caz contrar, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, iar cel care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei. 


Circularea pe drumurile publice cu mașinile a căror înmatriculare a fost suspendată va fi interzisă și va putea fi sancționată cu amenzi drastice, se arată în Ordonanța Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. 


Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial în august 2017, iar prevederile referitoare la suspendarea înmatriculării se vor aplica de la data de 20 mai 2018.


"Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terților prin accidente de circulație, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată", prevede actul normativ. Practic, în prezent, Codul Rutier nu reglementează suspendarea înmatriculării, scrie avocatnet.ro.


Suspendarea înmatriculării unui automobil va interveni, în principal, atunci când, în urma achiziționării unei mașini, noul proprietar nu anunță autoritățile despre tranzacție. Concret, noul deținător va trebui să anunțe tranzacția printr-o solicitare de transmitere în evidențele oficiale a dreptului de proprietate asupra automobilului în maximum 90 de zile de la cumpărare. Acum, acest termen este de doar 30 de zile.


"În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4) (90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului - n. red.), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietare. În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul (...) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate", este explicat în OG nr. 14/2017.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2816 secunde