Proteste de amploare, 50.000 de români în stradă: "Vrem justiție, nu corupție!"

346
1
Aproximativ 600 de constănțeni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva modificărilor aduse legilor Justiției și Codurilor Penale. În Capitală, zeci de mii de oameni au scandat împotriva corupției. Mulți constănțeni au ales să plece încă de dimineață spre București, considerat punctul zero al protestelor din week-end. 


Vremea potrivnică nu i-a ținut în casă pe români, nici la București, nici la Constanța și nici în restul țării sau diaspora. La malul mării, sute de manifestanți au mărșăluit până în fața sediului Partidului Social Democrat, scandând mesaje precum "Vrem justiție, nu corupție!" sau "Vrem un stat european, nu guvern din Teleorman". 


După vizita la sediul PSD Constanța, grupul protestatarilor s-a deplasat dinspre Capitol, pe bulevardul Tomis, spre platoul din fața Prefecturii Constanța, acolo unde s-a și terminat manifestarea. 


În timpul protestelor de la malul mării, au fost înregistrate și câteva turbulențe. Un protestatar a fost imobilizat și dus la secția de poliție pentru că a forțat cordonul de jandarmi din fața sediului PSD, cel mai probabil din prea multă adrenalină. De asemenea, un alt bărbat a fost dus la secția de poliție pentru că a folosit articole pirotehnice în momentul în care protestatarii treceau. 


Nu este pentru prima dată când astfel de incidente se înregistrează la Constanța. Anul trecut, mai mulți manifestanți au fost loviți cu ouă aruncate de la înălțime. 


Anchetă la Jandarmeria Română 


Dacă la Constanța nu au existat probleme foarte mari, nu același lucru se poate spune despre protestul din Capitală. Cu toate că nu vorbim despre incidente majore, Jandarmeria Română a dispus o anchetă după violențele de la protestele de sâmbătă. Mai mulți oameni s-au îmbrâncit cu jandarmii care încercau să împiedice mulțimea să blocheze centrul Bucureștiului. Unul dintre jandarmi a reacționat violent, lovind cu pumnii mai mulți protestatari. 


Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, a declarat la Digi24 că a fost vorba de o "acțiune individuală" a unui jandarm care probabil și-a pierdut calmul sub presiune. Georgian Enache a anunțat că se fac verificări interne și o "analiză serioasă" cu privire la acest incident, iar Jandarmeria nu va ezita să își asume, dacă va fi cazul, responsabilitatea care îi revine. 


Presa internațională, cu ochii pe București 


Presa internațională a urmărit cu atenție manifestările ce au avut loc în România. Schimbările la legea justiției ar putea bloca activitatea Direcției Naționale Anticorupție, instituție care a adus în fața justiției înalte oficialități politice din România, cum ar fi fostul prim-ministru Adrian Năstase, notează agenția de presă EFE, conform Agerpres. 


Peste 40.000 de români au manifestat, sâmbătă, la București și în peste 10 mari orașe din țară, pentru a spune "NU corupției" și împotriva unei reforme controversate a justiției pe care dorește să o impună majoritatea de stânga, relatează și AFP, care consemnează și opinii ale unor participanți la mitingul din București. 


Aproximativ 5.000 de persoane au manifestat la Cluj, la fel și la Timișoara. La Iași, circa 3.000 de persoane au protestat împotriva guvernului de la București și a controversatei sale reforme a justiției. Manifestări au fost și la Consulatul României de la Milano, acolo unde câteva zeci de persoane au protestat prin pancarte pe care scria "Din Milano în România, jos Guvernul și hoția". 


Proteste au fost anunțate și în orașe din afara țării, precum Buenos Aires, Viena, Bruxelles, Zurich, Paris, Munchen și Roma. 


Comentează știrea

Popescu
22 ianuarie 2018
Vreti Justitie

La vot nu ati fost si acuma vtreti Justitie,va da Dragnea Justitie cu aistati sociali si pensionari care lua puiu si uleiu,care au fost la vot si acuma stau la caldura si rad de voi si va face si prosti.Punctati cu rosu ca nu e adevarat..

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5353 secunde