Plecați la muncă în străinătate? Aveți nevoie de o parolă secretă!

250

Articole recomandate

Reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane atrag atenția constănțenilor ca, atunci când pleacă la muncă în străinătate, să verifice temeinic oferte de muncă și, mai ales, să lase apropiaților de acasă "parole", cuvinte de siguranță pe care să le folosească la nevoie.

"Din păcate, foarte mulți dau crezare promisiunilor cunoștințelor, apropiaților, au această încredere, fără a merge cu un contract de muncă, de aceea noi insistăm, pe lângă o verificare temeinică a angajatorului și a agenției de recrutare, să încheie un contract de muncă, să meargă în varianta oficială, unde sunt specificate foarte clar clauzele, programul de muncă efectivă etc. Acolo pot avea surprize, pentru că pot semna un contract și când ajung în țara respectivă ar putea constata că nu le ajung banii sau de asigurări. Sunt tot felul de cheltuieli și dacă angajatorul urmează să tragă toți acești bani, se vor trezi că au datorii", avertizează Ciprian Ghițuleasa, purtătorul de cuvânt al ANITP.

Pentru a putea solicita ajutorul în caz de nevoie, cei care pleacă la muncă sunt sfătuiți să stabilească cu rudele de acasă unul sau mai multe cuvinte secrete, care să semnaleze pericolul. "Din ce am constatat noi, victimele care sunt în prezența traficantului, a exploatatorului, sunt puse să sune acasă sub amenințare și să spună că totul este în regulă. Și atunci toată familia este relaxată. Dar, în momentul în care lași să se înțeleagă că ceva nu e în regulă, lași această parolă, le-o transmiți telefonic, iar persoana de la capătul celălalt își dă seama că ești într-o stare de pericol și poate sesiza autoritățile", a explicat Ciprian Ghițuleasa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8547 secunde