Plecați în străinătate cu copiii? Iată ce trebuie să știți, pentru a nu fi opriți la graniță!

725
Plecați în străinătate cu copiii? Iată ce trebuie să știți, pentru a nu fi opriți la graniță! - fondminoricalatoriistrainatate2-1575669202.jpg

Articole de la același autor

Se apropie sărbătorile de iarnă, astfel că numeroși constănțeni și-au planificat să călătorească în străinătate, împreună cu copiii, fie în concediu, fie în vizită la rudele plecate la muncă. Polițiștii de frontieră atrag atenția că, în cazul minorilor, este nevoie de mai multe documente la ieșirea din țară. În lipsa documentelor impuse de lege, părinții riscă să nu fie lăsați să treacă de graniță!


Mii de minori au fost opriți la ieșirea din țară, pe parcursul anului trecut, din cauza lipsei documentelor necesare pentru a călători în afara României. Astfel, minorii pot părăsi țara însoțit de ambii părinți, de unul dintre părinți sau de un alt adult, dar numai prezentând o serie de documente.


În primul rând, minorul trebuie să aibă pașaport sau cartea de identitate, căci certificatul de naștere nu ține de document de călătorie. "Polițiștii de frontieră permit ieșirea din țară a unui minor numai dacă este însoțit de o persoană majoră, în următoarele cazuri: însoțit de ambii părinți, caz în care minorului i se permite ieșirea din România în baza documentului de călătorie individual, fără a fi necesară prezentarea unor documente suplimentare; minorul poate fi însoțit de unul dintre părinți, caz în care părintele însoțitor trebuie să prezinte o declarație din partea celuilalt părinte, din care să reiasă acordul acestuia pentru efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească trei ani de la data întocmirii actului; sau, părintele însoțitor trebuie să facă dovada că minorul i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească și irevocabilă; prin prezentarea dovezii decesului celuilalt părinte sau a decăderii din drepturi", au explicat polițiștii de frontieră. 


Totodată, minorul poate fi însoțit de o altă persoană decât părinții, situație în care trebuie să aibă asupra sa: declarația ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească, certificat de cazier judiciar al însoțitorului adult și documente din care să reiasă calitatea persoanei adulte vizavi de minor. 


În cazul copiilor cu domiciliul sau reședința în străinătate, ieșirea din România va fi permisă fără prezentarea unei declarații din care să reiasă acordul părinților, dacă însoțitorul prezintă la controlul de frontieră documente care atestă că minorul merge în statul de domiciliu/reședință. "Atestarea destinației se face prin bilete de călătorie emise de companiile transportatoare, pentru întregul parcurs al călătoriei. Dacă nu sunt îndeplinite cerințele legale, este necesar ca însoțitorul minorului să completeze ofograf o declarație pe propria răspundere în fața organelor poliției, din care să rezulte că țara de destinație este cea de domiciliu a minorului", au mai precizat oamenii legii. 


Sunt și situații speciale în care nu se cere acordul părinților, la ieșirea minorilor din țară. Este cazul, de exemplu, al copiilor care urmează să beneficieze de tratament medical în străinătate. În astfel de situații se permite ieșirea din țară fără acordul ambilor părinți sau doar a unui părinte, dacă se prezintă acte doveditoare ale situației medicale, în original și copie, emise sau avizate de autoritățile medicale române, din care să rezulte perioada în care urmează să se acorde tratamentul medical. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5243 secunde