Oale de lut cu smalț din plumb, periculos, au invadat piața românească

476
Oale de lut cu smalț din plumb, periculos, au invadat piața românească - ceramica89091600-1563367414.jpg

Articole recomandate

Oalele de lut autentice, cu smalț ecologic, care nu dăunează sănătății, sunt tot mai greu de găsit și mai ales de deosebit de ceramica făcută de chinezi, cei care au copiat modelele tradiționale românești și au invadat piețele de la noi, profitând de lipsa unei legi care să apere produsul autentic, tradițional, a declarat miercuri, pentru Agerpres, muzeograful Karla Roșca, specialist în ceramică la Muzeul ASTRA din Sibiu, scrie realitatea.net


"Chinezii lucrează de mult și vând și în Târgul Olarilor din Sibiu, pentru că nu există legi în România care să protejeze produsul autentic și meșteșugarii și care să intre în piețe și să spună, conform legii, piesa aceasta nu este autentică, este cu smalț de plumb, nu se poate folosi pentru gătit, nu este cu smalț ecologic. În străinătate, dacă te găsește cu așa ceva, îți închide standul. Această lege ți-ar proteja și sănătatea", a explicat Karla Roșca.

Ceramica românească tradițională nu este doar autentică, dar și sănătoasă, iar falsurile ne pot și îmbolnăvi, pentru că aceste vase de ceramică conțin o cantitate mai mare de plumb și nu sunt arse la temperatura optimă, a mai spus ea.

"Dacă un om mănâncă zilnic din ele, se poate îmbolnăvi, mai ales cele care sunt acide. Iar prin fierbere, smalțul de plumb intră în consistența alimentelor. Ai noștri folosesc și smalț de plumb și ecologic. Smalțul ecologic este pe bază de oxizi care nu sunt periculoși pentru sănătate. Au și o cantitate de plumb, dar arderea este foarte bine făcută, adică trebuie să ajungi la o ardere de 1.200 de grade, ca plumbul să se topească", a arătat Karla Roșca.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6687 secunde