O operatoare 112 înjură o femeie romă bătută: "Vorbiți ca ciorile!" "Trăzni-v-ar! Du-te dreacu!"

1022
O operatoare 112 înjură o femeie romă bătută:

Articole recomandate

Un operator de la Centrul unic pentru apeluri de urgență a fost suspendat și a fost pus la dispoziție după ce în presă au apărut informații că acesta a folosit un limbaj injurios la adresa unei femei de etnie romă care ceruse ajutor la 112.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a publicat pe site o precizare, în care explică faptul că apelul menționat în presă a fost preluat în data de 25 aprilie, puțin după ora 19,00, și a fost procesat și transferat către Dispeceratul de Poliție al IPJ Sălaj.

"STS condamnă ferm atitudinea și limbajul operatoarei care a preluat cazul. Modul de abordare în relația cu apelantul încalcă reglementările interne referitoare la etica și deontologia profesională, aducând atingere onoarei, reputației și demnității persoanelor cu care operatorul 112 a intrat în legătură în exercitarea atribuțiilor de serviciu", se arată în comunicat.

Reprezentanții STS precizează că la nivelul instituției a început cercetarea privind modul de gestionare a apelului de către acest operator. Pe perioada cercetării, operatorul 112 a fost pus la dispoziție conform Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare și nu va mai opera în Centrul unic pentru apeluri de urgență.

"În virtutea atribuțiilor legale, subliniem faptul că operatorii 112 sunt instruiți să opereze apelurile în mod egal pentru toți apelanții, indiferent de naționalitatea acestora, de etnie, de nivelul de pregătire sau de gen. Aplicarea de tratamente diferențiate în procesarea apelurilor de urgență este interzisă, fiind obligatorie respectarea întocmai a principiului egalității, fără nicio formă de discriminare", se mai arată în comunicatul STS.

***

O tânără din Sălaj, de 25 de ani, a sunat la 112, după ce a fost bătută cu un mop de un șofer de microbuz. Femeia de 25 de ani îl avea în brațe pe băiatul său de câteva luni și era alături de un alt copil. Venea cu cei doi copii de la spital și voia să ajungă acasă.

"Un șofer mi-a omorât copilul cu mătura" a spus femeia când a sunat la 112, potrivit stenogramei prezentate de Libertatea. "Alo, alo, draga mea, draga mea!" a replicat operatoarea 112.

În timpul conversației, operatoarea de la 112 a țipat la apelantă: "Măi, femeie!". "Alo, tu, femeie, ești nebună, ești cu capul?", "Tu femeilor, tu femeilor, voi sunteți toate cu capul acolo?", "Încheie cu țigănia asta și nu mai urla! Vorbiți ca ciorile, trăsni-v-ar, du-te dracu" i-a spus operatoarea de la 112 femeii care a sunat la 112. 


Într-un răspuns prompt pentru Libertatea, STS a confirmat incidentul și a spus că a suspendat-o pe operatoare până când cercetarea asupra faptelor ei se va încheia.

Citește întreaga știre: Rasismul de la 112. O operatoare STS înjură o femeie romă bătută: "Vorbiți ca ciorile!" "Trăzni-v-ar! Du-te dreacu!"


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4575 secunde