Noutăți la regimul armelor. Restricții la semiautomate, liber la cumpărat cartușe

681
Noutăți la regimul armelor. Restricții la semiautomate, liber la cumpărat cartușe - fondmodificariarme2-1573249637.jpg

Articole de la același autor

O nouă categorie de arme, de alarmă și semnalizare, a fost introdusă în legislație. De asemenea, s-a dublat numărul de cartușe pe care îl pot deține posesorii armelor de apărare și pază. Acestea sunt doar câteva dintre modificările legislative privind regimul armelor și munițiilor, intrate în vigoare săptămâna aceasta. 


Pe 4 noiembrie, au intrat în vigoare prevederile Legii 196/2019, pentru modificarea și completarea Legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor. Printre principalele noutăți se impune menționată redefinirea armelor de panoplie, care sunt denumite, mai noi, arme dezactivate. "Arme de foc care au fost făcute definitiv improprii folosirii, prin dezactivare, asigurându-se că toate componentele esențiale ale armei de foc în cauză au devenit definitiv nefuncționale și imposibil de demontat, înlocuit sau modificat, într-un mod care să nu permită în niciun fel reactivarea armei de foc", au arătat reprezentanții Poliției Române. 


Totodată, armele de recuzită au fost redefinite ca arme de spectacol și arme acustice, "arme de foc transformate cu scopul specific de a fi utilizate în mod exclusiv pentru a trage gloanțe oarbe, în reprezentanții teatrale, sesiuni fotografice, filme și înregistrări de televiziune, reconstituirea unor evenimente istorice, parade, evenimente sportive și instruire". Mai mult, a apărut o nouă categorie, cea a armelor de alarmă și de semnalizare; "dispozitive care sunt proiectate numai pentru a se trage gloanțe oarbe sau cartușe pirotehnice de semnalizare sau pentru a expulza substanțe iritante sau alte substanțe active, care îndeplinesc condițiile de siguranță a tragerii și prezintă garanția că nu pot fi transformate pentru a expulza o alice, un glonț sau un proiectil, prin acțiunea unui combustibil de propulsie", au mai arătat specialiștii Poliției Române. 


Potrivit noii legi, sunt interzise achiziționarea, deținerea și orice operațiune cu încărcătoare care se pot monta pe arme de foc semiautomate. Pe de altă parte, posesorii armelor de vânătoare le pot păstra, în condiții de siguranță, la gestionarul fondului cinegetic care organizează activități de vânătoare, la armurier autorizat sau în spații destinate cazării. 


În ceea ce îi privește pe deținătorii armelor de apărare și pază, aceștia vor putea cumpăra și deține maximum 100 de cartușe cu glonț – dublu față de numărul limită din prezent, de 50 de cartușe cu glonț! – și 50 de cartușe fără proiectil, pentru fiecare armă. Deținătorii armelor de vânătoare vor putea deține maximum 500 de cartușe pentru fiecare armă (în prezent limita este de 300 de cartușe), colecționarii de arme pot fi autorizați să colecționeze maximum 10 cartușe pentru câte o armă de fiecare calibru. 


Important de precizat este și faptul că, în termen de trei luni, cei care dețin arme de foc semiautomate, cu percuție centrală sau cu repetiție, care pot conține mai mult de 20 de cartușe (arme de foc scurte) sau mai mult de 10 cartușe (arme de foc cu țeavă lungă), sunt obligați să le ducă la instituțiile publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale sau, după caz, de a le casa, transforma sau dezactiva. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.335 secunde