Mi-a intrat hoțul în casă, în toiul nopții! Pot să-l împușc?

12039
5
Mi-a intrat hoțul în casă, în toiul nopții! Pot să-l împușc? - fondmiaintrathotulincasapotsalim-1427918612.jpg

Articole de la același autor

A intrat cineva peste voi în casă,în toiul nopții, și vă temeți pentru viața voastră? Legea vă dă dreptulsă puneți mânape pistol și să- împușcați pe intrus!  Dar, atenție: asta nu înseamnă că puteți ține pistolul sub pernă sau pe noptieră! 


Dacă sunteți victima unei infracțiuni, legea vă dă dreptul să vă apărați: să-l loviți pe cel care vă atacă, fie cu pumnii, picioarele, fie cu ce aveți la îndemână. Inclusiv cu o armă de foc sau cu o armă neletală (cu gaz ori cu bile). Dar cum rămâne cu deja celebra condiție că "apărarea trebuie să fie proporțională cu atacul", pentru ca victima să nu ajungă infractor? Cum poate să se apere, ce arme poate să folosească? Acestea sunt doar câteva dintre nelămuririle oamenilor, când vine vorba despre "legitima apărare". Codul Penal intrat în vigoare în februarie 2014 a adus modificări și în privința legitimei apărări. Iar principala modificare, după cum a explicat avocatul Gabriel Grigore, decanul Baroului Constanța, vizează legitima apărare în incinta propriei locuințe. 


V-ați trezit cu hoțul în casă? Sunteți în legitimă apărare 
Potrivit alin. 3 a art. 19, "se prezumă a fi în legitimă apărare acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuință, încăpere, dependință sau loc împrejmuit ținând de aceasta, fără drept, prin violență, viclenie, efracție sau alte asemenea modalități nelegale ori în timpul nopții". Astfel, de la bun început, dacă vă treziți cu cineva peste voi în casă și acționați, apărându-vă - fie lovindu-l, fie chiar împușcân-du-l! - se pornește de la ideea că erați în legitimă apărare. Condiția este ca, pe timpul zilei, să dovediți că intrusul a intrat prin efracție, forțând ușa sau geamul; dacă vă treziți noaptea cu cineva în casă, sunteți în legitimă apărare inclusiv dacă individul a intrat peste voi pe ușa pe care ați uitat-o descuiată! 


Iar noutatea este adusă de sintagma "se prezumă". "Pe legislația veche, victima trebuia să facă dovada că se afla în legitimă apărare. În prezent, pe noul Cod Penal, hoțul sau cine intră în casă trebuie să facă dovada faptului că nu au fost îndeplinite condițiile legitimei apărări. De exemplu, că victima îl cunoștea pe intrus, că poate l-a văzut de când voia să intre, a așteptat, poate chiar l-a pândit după colț și l-a lovit sau chiar l-a împușcat", a explicat avocatul Gabriel Grigore. 


Printre armele cu care se pot apăra constănțenii în interiorul locuinței se numără, bineînțeles, și armele de foc sau armele neletale, inclusiv în situațiile în care intrusul era înarmat cu un obiect mai puțin periculos. În aceste cazuri, nu mai contează că arma victimei este mai mare ca a agresorului, cu condiția să se dovedească că victima era în legitimă apărare, și se poate face referire la o altă prevedere a Codului Penal, respectiv la "excesul neimputabil". Adică, "nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârșită de persoana aflată în stare de legitimă apărare, care a depășit, din cauza tulburării sau temerii, limitele unei apărări proporționale cu gravitatea atacului". 


Nu se stă cu pistolul pe noptieră! 
E drept, armele de foc și cele neletale pot fi folosite în autoapărare. Dar, atrag atenția polițiștii, nu înseamnă că pot fi ținute la îndemână! "Toate armele, atât cele letale cât și cele neletale, trebuie păstrate într-un fișet metalic, fixat în perete, iar muniția într-un compartiment separat. Se întâmplă să descoperim că posesorii de arme neletale le țin pe șifonier sau în noptieră, la îndemână. Explicația lor este că este mai practic astfel, dacă intră hoțul. Dar nu este legal! La domiciliu, arma trebuie ținută în fișetul încastrat în perete, iar cei depistați că nu respectă legea sunt sancționați cu amendă (n.r. - în valoare de aproximativ 1.000 de lei) și li se anulează și dreptul de deținere a unei arme", a subliniat comisarul șef Nicolae Simion, șeful Serviciului de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța. Redobândi-rea permisului de port armă sau a autorizației pentru armă neletală este posibilă după minimum doi ani. Altfel spus, legea vă permite să-l împușcați pe intrus, dar numai dacă reușiți să scoateți arma din fișetul ei special și să o încărcați! 


Condiții obligatorii pentru legitimă apărare 
În ceea ce privește condițiile care trebuie să fie îndeplinite pentru a se putea vorbi despre legitimă apărare (în ceea ce privește cazurile din afara locuinței!), acestea sunt: atacul să fie "material" - infractorul trebuie să se repeadă asupra victimei, să o amenințe fizic, să o atace cu pumnii sau cu diverse arme; nu este cazul de legitimă apărare dacă victima este înjurată sau insultată; atacul trebuie să fie "direct" - nu se consideră legitimă apărare dacă între cei doi este o ușă, de exemplu; atacul trebuie să fie "imediat" - nu se poate vorbi despre iminență dacă agresorul s-a îndepărtat sau dacă a trecut mai mult timp de la atac. În toate cazurile în care este invocată "legitima apărare", polițiștii și procurorii efectuează cercetări. De altfel, după cum a subliniat avocatul Gabriel Grigore, împrejurările diferă de la caz la caz. E drept, oamenii au dreptul la legitimă apărare, dar trebuie să-l dezarmeze sau să-l imobilizeze pe agresor, nu să-i curme viața!


Comentează știrea

alex
2 aprilie 2015
Legalitate Folosire Arme Autoaparare

Asa cum este explicat in articol ca sa ma pot apara in toiul noptii daca cineva intra peste mine eu trebuie sa sar din pat sa deschid seif sau fisier metallic sa deschid cutia cu munitie care si ea este inchisa cu cheia sa introduce munitia in arma si sa ripostez . Intrebare - domnii care au facut legea au idee cam cat dureaza sa faci asta ? Au dumnealor idee ca cineva care a intrat in casa cu o bata simpla si este peste mine in dormitor nu imi da nici o sansa sa fac toate cele cerute de legea dumnealor tampita? Si respectivul ma poate omora inainte sa schitez ceva ? Domnilor permisul de port arma inseamna ca pot sa port arma asupra mea ? NU? Clarificati va rog chestia asta in lege , ca de altfel clarificati in lege si unde poate fi folosita arma de autoaparare. Lege este gri , nu specifica decat ca nu poate fi folosita in locurile aglomerate si ALTE LOCURI STABILITE DELEGE. Care sunt alea , ca nu am reusit sa le gasesc in lege.

Marius
2 aprilie 2015
Facem legi in favoarea tilharilor, violatorilor, criminalilor

"E drept, oamenii au dreptul la legitimă apărare, dar trebuie să-l dezarmeze sau să-l imobilizeze pe agresor, nu să-i curme viața!" Cred ca cei care au facut astfel de legi mai bine scriau poezii de dragoste decit sa debiteze astfel de absurditati. Incontinuu se intimpla tot felul de atrocitati din partea infractorilor, 95% din aceste cazuri sunt facute de țigănoi. Ce faci daca te trezesti in casa cu ei ? Incerci sa-i imobilizezi ? Asta inseamna ca te sinucizi si pe tine si pe familia ta pt. că, incercind sa-l imobilizezi, primesti cinci lovoturi de cutit ! Clar sa fie, tilharul care iți intra in casa e pregatit sa ucida ! Amețiții care fac astfel de legi ar trebui sa se uite mai putin la filme cu supereroi si ar trebui sa nu mai faca legi care, in cel mai nerusinat mod, sunt in favoarea infractorilor.

sandra
20 mai 2015
cred că cineva îmi intră în casa

bună ziua, cum pot află dacă cineva îmi intră în casa cand sunt plecată. Locuim cu chirie în germania, și o dacă la două luni plecăm de acasă vreo săptămână. As vrea să știu niște trucuri prin care îmi pot da seama dacă a intrat cineva în casa pentru că ne lipsesc lucruri.

n
7 iunie 2015
n

.. ."sa-l dezarmeze si sa-l imobilizeze pe agresor" ... de parca persoana care este atacata detine centura neagra la karate ...

Dny
24 martie 2017
Arme

Prindeți și imobilizați hoțul după care sunați la poliție,cam așa sună.Păi mă idioților,cum să te aperi dacă arma e in fișetul metalic și muniția in altă parte? Rogi hoțul să aștepte? Mari cretini sunteți cu legile voastre de 2 bani

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3114 secunde