Marea Neagră. Ce spun polițiștii de frontieră despre pescadorul turcesc care le-a scăpat din urmărire

473
Marea Neagră. Ce spun polițiștii de frontieră despre pescadorul turcesc care le-a scăpat din urmărire - mareaneagra-1528302770.jpg

Articole de la același autor

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră face o serie de precizări legate de imaginile apărute în spațiul public privind intervenția navelor pe Marea Neagră, în vederea prinderii unui pescador turcesc. Astfel, în zilele de 11 aprilie, respectiv 28 aprilie, ambarcațiunea Ostik Senol, pavilion Turcia, de tip pescador, a fost detectată de către Sistemul Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR în Zona Economică Exclusivă a României, fiind identificată de navele Poliției de Frontieră Române aflate în misiune de supraveghere și patrulare pe Marea Neagră.

"Având în vedere faptul că existau indicii temeinice că pescadorul desfășoară activități de pescuit ilegal, în ambele cazuri, navele Poliției de Frontieră au acționat pentru oprirea și controlul ambarcațiunii. Întrucât pescadorul nu s-a conformat solicitărilor navelor Poliției de Frontieră (somații legale prin toate mijloacele radio-electronice, acustice și optico-vizuale avute la dispoziție), în ambele cazuri echipajul Poliției de Frontieră a folosit gradual armamentul de la bord, conform prevederilor legale, executând serii de focuri de avertisment cu armamentul din dotare. Date fiind particularitățile intervențiilor pe apă, focul de avertisment se execută, în astfel de situații, asupra sistemului de propulsie al pescadoarelor, fără a pune, însă, în pericol viața persoanelor aflate la bordul acestora, fapt imposibil de realizat în cazul intervenției la pescadorul menționat în condițiile în care toți membrii echipajului s-au poziționat în dreptul motoarelor", susțin reprezentanții Poliției de Frontieră.

Intervenția în situații de natura celei prezentate se realizează în limitele proporționalității intensității acesteia în raport cu gradul de pericol reprezentat de fapta constatată și cu obligația polițiștilor de frontieră de a nu pune în pericol viețile omenești, sarcinile lucrătorilor noștri fiind, în special pe mare, tocmai în sensul salvării acestora - vezi convențiile internaționale și legislația națională în materie.

În acest sens, în condițiile date, polițiștii de frontieră au acționat pentru prevenirea săvârșirii actelor de braconaj piscicol de către echipajul pescadorului turcesc, pentru capturarea acestuia în condiții de siguranță fiind informate, prin instrumentele legale de cooperare, autoritățile de frontieră din R. Bulgaria și R. Turcia.

În urma detectării pescadorului Ostik Senol, la nivelul Gărzii de Coastă s-au întocmit două lucrări penale, cercetările fiind derulate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Totodată, oamenii legii susțin că, pe timpul intervenției, ambarcațiunea din dotarea Gărzii de Coastă nu a suferit avarii.

În ultimii doi ani (2016-2017), polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat și reținut, pe Marea Neagră, șase pescadoare care pescuiau ilegal în apele maritime ale României. După acțiuni specifice - inclusiv în forță, cu utilizarea armamentului din dotare - au fost recuperate și confiscate 16.484 kg pește din specii diferite, 1.119 kg pește din specii marine, aproximativ 59 de kilometri de plasă de pescuit (tip monofilament sau setcă) și 1.243 unelte de pescuit.

În toate cazurile pescadoarele au fost indisponibilizate, marinarii turci fiind cercetați pentru săvârșirea de infracțiuni privind pescuitul ilegal, prevăzute de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul și acvacultura, cu modificările și completările ulterioare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0631 secunde