Lupoaica cu gemenii Romulus și Remus, ținta vandalilor! "Vor fi reabilitate toate statuile din oraș!"

1022
Lupoaica cu gemenii Romulus și Remus, ținta vandalilor!

Articole de la același autor

Constănțenii s-au alarmat, la sfârșitul acestei săptămâni, când au constatat că unul dintre gemenii Romulus și Remus, elemente din grupul statuar Lupa Capitolina, amplasat în apropierea Casei Albe, la intrare în Peninsulă, a dispărut. 


Inclusiv istoricul Lavinia Dumitrașcu, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a semnalat absența elementului din bronz. "Cum își bat unii joc de istoria românilor și de banii constănțenilor… Cât de… poate fi individul care a șutit de pe soclul statuii unul dintre copiii crescuți de Lupoaică? Cel ce lipsește azi e Romulus sau Remus? De unde să știe hoțul ceva despre simbolul latinității noastre? Realizarea statuii a însemnat muncă și bani", a transmis istoricul pe pagina sa de Facebook. 


Îngrijorarea constănțenilor este întemeiată, căci nu ar fi fost pentru prima dată când Lupoaica cădea victimă hoților sau vandalilor. În urmă cu vreo cinci ani, o parte din elementele din bronz, de pe marginea soclului au fost sustrase, iar în urmă cu aproximativ un an, tija unuia dintre copiii din bronz a fost forțată, iar elementul a fost așezat lângă coada Lupoaicei. 
Absența recentă a statuetei a fost semnalată atât polițiștilor, cât și reprezentanților Direcției Județene de Cultură, dar vineri dimineață "misterul" a fost lămurit, după ce reprezentanții Primăriei Constanța au anunțat că statueta din bronz nu a fost furată, ci a fost ridicată de angajații Serviciului Amenajări Urbane, după ce au constatat că se desprinsese din grupul statuar. 
 "Romulus și Remus sunt în siguranță! Niciunul din cei doi copii de bronz, elemente ale grupului statuar Lupa Capitolina din Constanța, nu a fost furat! 


De-a lungul timpului au existat mai multe tentative de vandalizare a statuii Lupoaicei din Constanța. Pentru că a fost forțată, tija care îl ținea legat pe unul dintre copii de soclu a cedat. Ca să nu se întâmple vreun accident sau să nu fie sustras, angajații Serviciului Amenajări Urbane din cadrul Primăriei Constanța l-au ridicat de pe locație și a fost depozitat în loc sigur. Săptămâna viitoare, copilul din bronz va fi repus pe poziție", au anunțat reprezentanții municipalității. 


Toate statuile din oraș vor fi restaurate
Totodată, aceștia au punctat că, în perioada următoare, toate statuile și monumentele istorice din oraș vor intra într-un amplu proces de restaurare. "Primăria Municipiului Constanța în colaborare cu reprezentanți ai Ministerului Culturii a întocmit documentația necesară achiziționării unor contracte privind restaurarea si reabilitarea acestora", au transmis reprezentanții Primăriei Constanța. 


Grupul statuar Lupa Capitolina din Constanța este o replică a unei statui de bronz, păstrată în "Museo Nuovo" din Roma. Între anii 1906 – 1926, în semn de omagiu pentru originea latină, statul italian a făcut cadou României mai multe copii ale statuii etrusce, care au fost amplasate în București, Cluj, Târgu Mureș și Timișoara. Ulterior, în România au fost realizate și amplasate alte copii ale simbolului întemeierii Romei, printre care și cea de la Constanța. De-a lungul timpului, statul italian a oferit alte copii și statelor cu care a dezvoltat relații de colaborare, în semn de prietenie: Franței, Statelor Unite ale Americii, Argentinei, Spaniei sau Japoniei. 


Potrivit specialiștilor, originalul aflat la Roma datează din secolul V î.Ch. și a fost turnat în bronz de etrusci, pe valea râului Tibru. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4914 secunde