În două județe din România masca de protecție devine obligatorie

326
În două județe din România masca de protecție devine obligatorie - masca-1586077516.jpg

Articole recomandate

Cetățenii din județul Vaslui vor avea obligativitatea să iasă din case doar dacă vor avea nasul și gura acoperite cu măști de protecție sau alte materiale textile, au decis membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).


Potrivit prefectului județului Vaslui, Mircea Gologan, măsura va intra în vigoare începând cu data de 6 aprilie.


"Am decis obligativitatea utilizării de măști sau alte mijloace de protecție, fulare, eșarfe, pentru acoperirea zonei feței în locurile publice și în spațiile comerciale. Nasul și gura trebuie să fie acoperite, astfel încât dacă persoanele tușesc sau strănută să nu îi afecteze pe ceilalți", a declarat duminică, pentru Agerpres, prefectul Mircea Gologan.


Totodată, potrivit deciziei luate în cadrul CJSU Vaslui, administratorii de magazine, șantiere sau alte spații în care populația are acces, dar și cei care își desfășoară activitatea în instituțiile publice pot fi sancționați dacă permit accesul cetățenilor care nu sunt protejați.


În județul Galați, locuitorii vor fi obligați, de luni, să își acopere nasul și gură în spațiile aglomerate. Decizia a fost luată de Comitetul pentru Situații de Urgență al județului.


Gabriel Ioan-Avramescu, prefectul județului Galați: "Practic, măsura respectivă nu vizează portul unei măști, ci vizează portul unor mijloace de protecție, astfel încât, atunci când stranutăm sau când tușim, particulele să nu fie transmise în comunitate".


Măsură va întră în vigoare de luni și, deocamdată, prevede sancțiuni doar pentru administratorii piețelor sau centrelor comerciale unde sunt identificați cumpărători care nu poartă mască.


Dacă acceptă clienți care nu-și acoperă nasul și gură, persoanele juridice riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 70.000 de lei. Pot fi aplicate și sancțiuni complementare, precum suspendarea activității, desființarea unor lucrări sau închiderea șantierului - după caz.


Gabriel Ioan-Avrămescu, prefectul județului Galați: "Măsura a fost luată de câteva săptămâni în Cehia, în Slovacia, în urmă cu 3 zile am văzut că și Bulgaria a adoptat, în orașele mari, dar și Viena. În zona asiatică, în Coreea de Sud una dintre măsuri a fost aceasta".


Valentin Boldea, Medic de familie: "Indiferent că vorbim de măștile chirurgicale, cu sau fără filtru, sau improvizații din material textil, ele au rolul de a opri răspândirea virusului protejându-i nu pe cei care poartă, în primul rând aceste măști, ci pe cei din jur. Nu avem de unde să știm persoanele asimptomatice care poartă acest virus".


În Galați, au fost confirmate, sâmbătă, cazuri de infecție cu noul coronavirus într-un cămin pentru vârstnici. Sunt cinci persoane, cazate în aceeași camera cu o femeie, decedată recent, care prezența simptomele. Centrul, administrat privat, intră în carantină, iar 160 oameni vor fi testați.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7817 secunde