Galerie foto. Misiuni de realimentare în aer a aeronavelor F-16 Fighting Falcon

743

Articole recomandate

Piloții Escadrilei 53 Vânătoare din cadrul Forțelor Aeriene Române au executat, în zilele de 12 și 13 martie, misiuni de realimentare în aer a avioanelor F-16 Fighting Falcon. 


Operațiunile s-au realizat cu un avion cisternă KC-135 Stratotanker, aparținând 100th Air Refueling Wing din cadrul USAFE (United States Air Forces in Europe), avion special destinat pentru realizarea realimentării în aer a avioanelor cu reacție, iar zborurile s-au executat la o altitudine cuprinsă între 7000 și 10.000 de metri.


Autonomia de zbor a aeronavelor de luptă F-16 Fighting Falcon este de aproximativ trei ore, iar după realimentarea în aer, proces care durează câteva minute, timpul de zbor crește cu două ore.


Piloții români au primit calificarea pentru realizarea unor astfel de proceduri în cadrul Cursului de trecere pe aeronava de luptă F-16 Fighting Falcon, care a avut loc în Portugalia.


Realimentarea în aer este procesul de transfer al combustibilului de aviație dintr-o aeronavă militară special destinată (cunoscută sub denumirea generică de "aeronavă cisternă") și o altă aeronavă (ex: de luptă, de transport, de control și supraveghere aeriană – AWACS) care are capacitatea de a fi realimentată în aer, pe timpul zborului.


Desfășurarea unei astfel de operațiuni implică o sincronizare perfectă între aeronava care este realimentată, denumită generic "aeronavă primitoare", și aeronava cisternă. Pentru a realiza această sincronizare, "aeronava primitoare" trebuie să se poziționeze la câțiva metri în spatele aeronavei cisternă, mai jos decât aceasta, și să zboare cu aceeași viteză și la aceeași înălțime pe tot parcursul procesului de transfer al combustibilului. Atât aeronava cisternă, cât și aeronava (sau aeronavele) "primitoare" vor zbura în formație standard și vor fi permanent sub controlul și monitorizarea structurilor de dirijare ale traficului aerian responsabile de controlul și siguranța zborurilor în zona sau pe ruta respectivă.


Scopul realimentării în aer este creșterea razei tactice de acțiune și mărirea timpului de zbor (datorită faptului că aeronava nu mai este nevoită să se întoarcă în bază pentru alimentare), ceea ce conduce la creșterea operativității misiunilor de luptă.
Operațiunea se realizează prin intermediul unui sistem care asigură "cuplarea" aeronavei cisternă cu "aeronava primitoare" și transferul combustibilului. 


Sistemul este compus în principal din pompe, conducte rigide (sau flexibile) telescopice aflate la bordul aeronavei cisternă, precum și "prize" (cuple) de admisie a combustibilului dispuse pe aeronavele care sunt realimentate. Un operator aflat la bordul aeronavei cisternă inițiază transferul combustibilului atunci când sunt îndeplinite toate condițiile necesare de siguranță și are aprobarea pilotului "aeronavei primitoare" pentru începerea operațiunii. Pe timpul desfășurării acesteia, operatorul trebuie să mențină o legatură radio permanentă, pe o frecvență radio dedicată, atât cu pilotul aeronavei care este realimentată, cât și cu echipajul aeronavei cisternă. Acest lucru este necesar pentru a reacționa oportun la orice situație care ar putea periclita operațiunea și ar impune întreruperea transferul combustibilului și "decuplarea" rapidă a celor două aeronave în deplină siguranță.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7156 secunde