Drama unui fost profesor de la Liceul Internațional. Soția sa a ajuns să se gândească la sinucidere!

8273
Drama unui fost profesor de la Liceul Internațional. Soția sa a ajuns să se gândească la sinucidere! - nunta11-1566557938.jpg

Articole de la același autor

Un fost profesor de limba engleză, de la Liceul Internațional de Informatică din Constanța, Ahmet Yasin Tuncer, care activează în prezent în cadrul Școlii Spectrum din Cluj, trăiește, alături de soția sa - cu care s-a putut căsători doar religios! - o dramă de proporții.

Tuba Rumeysa Nas, cea alături de care dorește să trăiască până la adânci bătrâneți, riscă să fie expulzată din România, iar odată ajunsă în Turcia, ar putea avea mult de suferit, pentru că este adeptă a mișcării guleniste, declarată teroristă de către autoritățile oficiale turce.

Redăm, în rândurile de mai jos, povestea Tubei, relatată de profesorul Ahmet Yasin Tuncer.

"Suntem o familie tânără, cu multe speranțe și multe visuri frumoase. Din păcate, din cauza incompetenței unui avocat de la Centrul Național pentru Refugiați, visurile ne-ar putea fi spulberate odată cu expulzarea din România a Tubei. Povestea ei este una plină de încercări grele la care viața a supus-o în ultima perioadă.

Tuba Rumeysa Nas s-a născut la Istanbul, în 1991, iar în anul 2009, a plecat în Albania pentru a-și continua studiile. În anul 2014, a absolvit Facultatea de Arhitectură a Universitații Epoka din Tirana.

După absolvire, timp de doi ani, Tuba a predat limba engleză în Albania.

După puciul eșuat în Turcia, din 15 iulie 2016, a aplicat pentru un nou pașaport, deoarece cel vechi expirase. Cererea i-a fost respinsă de trei ori, fără nicio motivație legală. Neputând să-și prelungească pașaportul, Tuba a fost nevoită să trăiască doi ani într-o țară străină fără pașaport, cu toate riscurile care decurg din această situație.

La rândul ei, mama Tubei a fost practic obligată să părăsească ilegal Turcia, în 2017, deoarece exista riscul să fie arestată după evenimentele din iulie 2016, fiind acuzată de gulenism. După ce i-a fost confiscat pașaportul și a fost supusă unui interogatoriu dur, mama Tubei a plecat din Turcia în septembrie 2017, traversând ilegal râul Marița spre Grecia.

Din Grecia a ajuns în Albania, de unde a plecat împreună cu Tuba spre Germania, cu pașapoarte false, deoarece autoritățile turce le-au confiscat documentele de călătorie.

La granița româno-ungară, au fost depistate și predate autorităților române. Autoritățile din Arad le-au reținut pentru o noapte și li s-a permis să aplice pentru azil.

Aici intră în scenă avocatul Victor Florin Peștean, asigurat de către Centrul Național Român pentru Refugiați, care, în cadrul procesului pentru dobândirea statutului de azilant, nu a depus în timp util dosarul, iar procesul a devenit tardiv. Astfel, Tuba a pierdut dreptul la recurs și hotărârea a devenit definitivă.

Disperată de această situație, tânăra a angajat un nou avocat și a aplicat din nou pentru azil la IGI și în același timp a aplicat și pentru un nou pașaport la Ambasada Turciei de la București, dar nu a primit încă niciun răspuns", a povestit profesorul Tuncer.

Ahmet Yasin Tuncer, care este cetățean român, și Tuba Rumeysa Nas au depus actele pentru căsătorie către autoritățiile române, dar, pe motiv că situația juridică este tardivă, IGI i-a reținut permisul de solicitant de azil și din acest motiv nu s-au putut căsători legal, nunta fiind doar una religioasă.

"A doua cerere de azil a fost respinsă zilele trecute. Teama de expulzare o determină să se gândească la sinucidere! Dacă va fi trimisă în Turcia, nici nu își imaginează ce i se poate întâmpla. Este aproape sigură că va fi supusă unor represiuni, deoarece este membră a Mișcării Gulen.

Șansa ei ar fi aceea că statul român să îi mai dea o șansă și să ia în considerare faptul că vina în procesul de solicitare a azilului nu îi aparține. E nevoie de solidaritate și compasiune!", a mai spus profesorul Tuncer.

XXX

Nu este primul profesor al rețelei Lumina Instituții de Învățământ care are de suferit.

Reamintim că fostul director al Liceului Internațional de Informatică din Constanța, prof. Mehmet Feyzullah Yîldîz, care a condus instituția la începutul anilor 2000, este în prezent în închisoare, având de ispășit o pedeapsă de 13 ani, acuzat fiind de… trădare de țară și terorism! 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6828 secunde