Controlorul de trafic, esențial pentru siguranța navigației aeriene

168
Controlorul de trafic, esențial pentru siguranța navigației aeriene - aviatiecontrolor-1571602510.jpg

Articole recomandate

La 20 octombrie, este sărbătorită anual Ziua internațională a controlorilor de trafic aerian, reprezentând totodată aniversarea Federației Internaționale a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian (IFATCA), informează Agerpres. 


Activitatea de dirijare a traficului aerian a evoluat de la o muncă bazată în principal pe pricepere și cunoștințe la o activitate sofisticată și dependentă de tehnologia necesară, însă rolul controlorului de trafic rămâne esențial în ce privește siguranța și eficiența navigației aeriene. 
Celebrarea acestei zile reamintește tuturor de rolul important al activității depuse la sol, în turnurile de control, de cei care asigură un trafic aerian sigur și eficient. 
Federația a fost înființată la 20 octombrie 1961. Reunește asociații din 137 de state de pe mapamond, incluzând peste 50.000 de controlori de trafic la nivel internațional. 
Ideea înființării unei astfel de federații a aparținut Asociației Controlorilor de Trafic Aerian din Israel, condusă de Jacob Wachtel, care a făcut această propunere încă din 1956. 
Câțiva ani mai târziu, în 1959, asociația similară elvețiană a propus explorarea posibilităților pentru configurarea unei federații mondiale care să gestioneze activitatea controlorilor de trafic aerian. A fost organizată, în acest sens, o întrunire la Frankfurt, Republica Federală Germania. S-a constatat că este necesară pentru început redactarea unui proiect de constituție pentru o Federație Europeană care să poarte denumirea Federația Europeană a Asociaților Controlorilor de Trafic Aerian (EFATCA). 
Prima reuniune a grupului de lucru pentru înființarea noului organism a avut loc la Amsterdam, la 19-20 octombrie, prilej cu care 12 asociații membre au ratificat proiectul de constituție: Austria, Franța, Luxemburg, Belgia, Republica Federală Germania, Olanda, Danemarca, Islanda, Norvegia, Finlanda, Irlanda și Elveția. 


Cu prilejul conferinței constituționale, desfășurate la Amsterdam, s-a hotărât extinderea federației la un forum mondial și astfel a luat ființă Federația Internațională a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian. Principalul scop asumat al federației a fost promovarea navigației aeriene sigure și eficiente și protejarea intereselor profesionale comune ale membrilor federației. 
Federația este înregistrată în Elveția și are sediul central la Montreal, Quebec (Canada). 


XXX 
În România, instituția însărcinată cu dirijarea traficului aerian pentru aeronavele civile și militare este Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA. Încă din anul 1991, când a fost înființată ROMATSA RA., obiectivul prioritar a fost și rămâne furnizarea de servicii de trafic aerian pentru toate aeronavele civile și militare care survolează spațiul aerian al României, colaborând în acest sens și cu Ministerul Apărării Naționale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.959 secunde