Colonelul Șperlea trage în propriii oameni: "Militari iritați care vor să circule la aplicații cu autocare de 5 stele... Și-au greșit cariera"

125507
18
Colonelul Șperlea trage în propriii oameni:
Trustul de presă al MApN ia poziție în urma tragediei de săptămâna trecută, în urma căreia trei militari au murit pe fundul unei prăpăstii, striviți printre fiarele contorsionate, după ce camionul în care se aflau a ieșit de pe drum și a plonjat în gol mai bine de 40 metri. 


Prin vocea colonelului Florin Șperlea, oficiosul armatei le transmite "acelor militari iritați care vor să circule la și de la aplicații cu autocare de cinci stele, noi-nouțe, și să doarmă numai în hoteluri din lanțuri hoteliere consacrate, cu roomservice și spa asigurat, și nu în câmp sau în vreo sală de sport improvizată, cu pesmeți groși drept hrană și poate nici măcar aceia" că și-au greșit cariera și că ar trebui să citească "nenumăratele mărturii din anii celor două conflagrații mondiale sau din alte conflicte recente, care vorbesc despre chipul hidos al câmpului de luptă și lipsurile inerente pentru care nu ai cum să fii pregătit din puful aristocrat al tuturor plăcerilor și poftelor satisfăcute".


Ce frumos le zice domnul colonel, care înfierează totodată orice condei, glas sau părere ce condamnă și acuză conducerea Armatei de omor prin imprudență, armată ce-și trimite militarii la moarte sigură cu tehnică veche de zeci de ani, ce alte state o ține la păstrare în muzee sau, mai rău, o vinde statului român. Nu o spun eu dle colonel, ci conducerea Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, care are decența, spre deosebire de dvs, să recunoască: "Militarii noștri sunt prea decenți ca să se plângă cuiva de ea (n.r. – dotarea învechită a Armatei). Își asumă să se descurce cu ceea ce au, fiind considerați la nivelul NATO printre cei mai performanți soldați în raport cu logistica de care beneficiază. Dar trebuie să depășim această etapă în care capacitatea individuală suplinește întârzierea tehnologică. Nu se mai poate. Practic, utilizând instrumente depășite, vechi, militarii sunt expuși zilnic unor riscuri vitale. Ganditi-va că doar în urma cu câteva săptămâni un avion MIG s-a prăbușit lângă Kogălniceanu. Dintr-o problema tehnică. Programul de modernizare a Armatei, susținut de alocarea de 2% din PIB promovată de președintele Iohannis, trebuie sa fie demarat urgent, fără certuri între politicieni. Și trebuie supravegheat atent, pentru că sunt mulți interesați de cele 9 miliarde de euro pe care România le-a prevăzut în acest sens. Vrem sa ne asigurăm că acești bani de transforma in instrumente sigure pentru militari, nu în afaceri bănoase. Nu va mai fi posibil, astfel, ca niste eroi care au supraviețuit frontului din Afganistan sa devină victime ale unor accidente absurde", a declarat, pentru Mediafax, Ovidiu Raețchi, vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților.


Domnule colonel, or fi și ăștia din Parlament niște habarniști, care își dau cu părerea. Sunt convins că nici ministrul MApN nu se ridică la nivelul cunoștințelor dvs. tehnice, ideatice și lingvistice, dar puțină decență nu v-ar strica. Opinia publică reacționează în fața unei realități dureroase: mor oameni tineri fiindcă vouă, coloneilor, generalilor și politicienilor nu vă pasă. Nu v-am auzit niciodată să luați parte prăpădiților care mor pentru o leafă de 1.400 lei. Știți cât avea solda slt. (p.m.) Cosmin Furtună atunci când și-a pierdut viața în avionul prăbușit la Tuzla? 500 lei. Sunt sigur că nu știți sau nu știați, căci altfel este impardonabilă tăcerea dvs ca de la pupitrul unui instituții media dedicată soldaților să nu grăiți asemenea adevăruri. Da. Pentru 500 lei mor oameni. Pentru că Armata îi îngrămădește în vehicule vechi, depășite moral și fizic. Dar nu contează. Câți colonei se aflau oare în camionul morții?

Redăm în continuare doar câteva din comentariile militarilor, care au avut curaj să dea replică la afirmațiile colonelului Florin Șperlea:

Mircea:

Cam tine cu "ursul" comentatorul!! Mai bine ar scrie la cate aplicatii a participat dumnealui, de cate ori a fost carat cu un camion , precum sacii de cartofi! Mai bine ar scrie de mizeria de salariu pentru care "te lasi" carat precum cartofii! Militarul vrea conditii de trai umane , nu de 5 stele, mai este si ironic!

Mihai:

Normal ca tine cu ursul. Dumnealui nu stie sa monteze un cort, nu merge cu DAC 665T, merge cu ARO in cel mai rau caz, asta daca merge undeva, apoi isi pune cativa subordonati ( sgp ) sa ii care bagajele. Normal ca va tine cu ursul.

George: Bag de seama ca acest domn colonel are asa un damf de comunism si ar cam vrea ca nimeni sa nu si mai exprime pareri de rau ci numai ode la adresa armatei !! Cum zicea si dulau Samsomn lu Samsonache catelusu "Noi vrem dreptate da nu pt catei "!!!!

Sebi:

Trustul de presa al armatei, sălașul nemuritoarei limbi de lemn. Gaseste cineva vreun articol critic la adresa politicienilor sau sefilor militari?

Costi:

Ce individ!!! Vrem hotel de 5 stele!!! Ai dormit domnule într-un cort spart, cu gamela între picioare să nu-ți curgă apa pe tine? Nu ți-e rușine să spui asemenea aberații? Doctor în istorie!!!

Felicia:

Acest articol nu este putin jignitor , domnule colonel ? Totusi e nevoie de transparenta iar cand nu e, apar tot felul de pareri. Deci,opinia mea,mai multa transparenta ! Noua ni se spunea ca suntem platiti din banii cetatenilor pentru ca nu producem nimic.Asa ca suntem in slujba cetatenilor, a Patriei !



Pentru cei care nu citesc presamil.ro, aveti AICI articolul cu pricina.


Comentează știrea

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
constantin
7 iulie 2017
colonelul lui peste

prin '75, in plin avant comunist, aveam dotari mult mai bune, erau app noi, aplicatia din Cincu a fost ca o vacanta si joaca de'a razboiul, colonele !!! dar aveam ofiteri care erau cot la cot cu noi, militarii in termen, fara fandoseli !!! generalul facea ture de stadion alaturi de noi si ii fugarea de prin birouri pe cei ca tine, plini de osanza si figuri in cap, la sport pe teren !!!! cred ca aceeasi tehnica din '75 o au si acum in functie militarii !!! RUSINE !!!

Erika Keller
7 iulie 2017
Fiecare om e atat cat intelege!

Cand iei o fraza dintr-un articol poti sa o sucesti cum vrei in functie de cat de multi il urasti pe cel care a scris articolul. Eu vad ca esenta articolului este "dacă, totuși, problemele înzestrării armatei apar cu necesitate în prim-plan, ținând prima pagină a ziarelor sau trezind interesul public numai cu prilejul accidentelor, atunci e foarte grav. Pentru că nu se pot mișca proiecte ample de înzestrare a armatei doar pe emoții colective, în lipsa unei gândiri strategice pe termen mediu și lung, cu etape precise de realizare.", ceea ce arata domnul Florin Sperlea in articolul dansului, denota o grija fata de militari si o tragere la raspundere a clasei politice si a mass-mediei.Fiecare om e atat cat intelege! (EKD)

Cornelia
7 iulie 2017
Presa din România

Nu ai cum să iei în considerare un articol care are, fix în titlu, ditamai greșeala. "Propriii"? Un jurnalist care nu știe limba română, dar se pricepe la aruncat săgeți pe baza unui fragment scoa din context. Aveți un public țintă format din oameni fără diplomă de bacalaureat, doar aceia vă pot lua în serios. "Cuget liber"... Vă cred, că și eu mai mint... :))

Dorin Eugen
7 iulie 2017
Justa observatie!

Un jurnalist nu poate face astfel de greseli DEX=PRÓPRIU, -IE, proprii, adj. 1. Care aparține în mod exclusiv cuiva; personal. ◊ Nume (sau substantiv) propriu = nume care se dă unui lucru sau unei ființe spre a le deosebi de alte lucruri sau ființe din aceeași categorie și care se scrie cu inițială mare. 2. Caracteristic, specific. 3. Care este bun pentru...; indicat, potrivit, adecvat. 4. (Despre cuvinte, despre termeni) Care redă exact ideea ce trebuie exprimată. ◊ Expr. Propriu-zis = de fapt, la drept vorbind. ♦ (Despre sensuri) De bază, prim. – Din lat. proprius, fr. propre.deci PROPRII cu doi de 'i'

Răspuns la: Presa din România
Adăugat de : Cornelia, 7 iulie 2017
Nu ai cum să iei în considerare un articol care are, fix în titlu, ditamai greșeala. "Propriii"? Un jurnalist care nu știe limba română, dar...
Andrei T
7 iulie 2017
Gândirea liderului schimbă datele problemei

Ăștia sunt ofițerii superiori din Armata României, liderii armatei noastre, un exemplu negativ doar, nu generalizez. Sperăm spre mari progrese în NATO, dar cu gândirea comunistă și fixistă ca a domnului Colonel ce "are un cuvânt de spus" în declarația sa, nu vom face nici un progres, ci dimpotrivă, ne facem de râs cu această gândire în toate națiunile contributoare Alianței, și nu numai. Așa că, nu voi purta respect niciodată acestor oameni cu asemenea gândire.Până nu vom scăpa de aceste vechi concepții foarte depășite, să nu ne așteptăm decât la regrese.Domnule Colonel, e mai bine să vă pensionați, în loc să mai faceți vreo declarație de acest gen care să denigreze Armata României !

decis claudiu
7 iulie 2017
colonelul si armata

Ai grad de colonel si nu ai condus niciodata macar un pluton de militari, ai sarit din Scoala Militara direct la birou - contopist, ai tupeu nemasurat, esti un colonel facut la "Apelul bocancilor". Ar trebui sa taci din respect pentru militarii care dorm in acest moment in camp asa cum o fac de ani de zile, iar tu dormi langa fusta in pat moale. NESIMTIT CU GRAD

Andrei T
7 iulie 2017
Gandirea Liderului schimba datele problemei

Culmea este că respectivul este lăsat să dea aceste declarații dintr-o postură din care lumea ar crede că ar fi vreun mare luptător și că ar cunoaște situația tehnicii noastre, dar de fapt declarația lui este total pe lângă realitatea din parcurile auto MApN. Altă culme ar fi să ai curajul să faci niște declarații ieșind dintr-un birou dotat cu aer condiționat și alte facilități utile necunoscând de fapt situația reală de pe teritoriu, din 90% din unitățile militare.Dar totuși, cu toate astea, vreun șef de-al lui (garantat cu aceeași gândire defectă - mare "hater" al celor cu grade mai mici decât ale lui) , pot pune pariu că îl va felicita pentru că și-a expus punctul de vedere. Așa că, până nu vom "scăpa" de acești oameni cu gândirea echivalentă anului de fabricație tehnicii noastre, nu rezolvăm nimic în MApN.

Nicole
7 iulie 2017
Articol Tara tuturor priceputilor

Măi dragă scriitorule de articol - Am citit si eu articolul din observator - "Tara tuturor priceputilor", iar ideea principală (ca la grămătică într-a-3-a) .!!..uite-o jos!, citez: "Iar dacă, totuși, problemele înzestrării armatei apar cu necesitate în prim-plan, ținând prima pagină a ziarelor sau trezind interesul public numai cu prilejul accidentelor, atunci e foarte grav. Pentru că nu se pot mișca proiecte ample de înzestrare a armatei doar pe emoții colective, în lipsa unei gândiri strategice pe termen mediu și lung, cu etape precise de realizare" Până să termin de citit articolul, credeam că domnul Ș. vrea să scoată în evidență pe acel om priceput la toate, civil sau militar, care deține atât de multe adevăruri, cunoștințe și șpiluri încât acestea se revarsă - în spațiul liber comunitar - ca și spuma berii turnate în pahar de la înălțimi năucitoare. A vrut și asta, dar în secundar. "Efortul principal" a fost ghidat spre "când mai moare cineva din MApN, brusc românii ~de la vlădică pân` la opincă~ se gândesc la înzestrarea Armatei". Mai mult... toți retardații strigă la unison: Ne apără NATO!!! Gizăs...apără-ne !!! ...nu de inamici, ci de omul care ~ori din prostie, ori pe baza unei agende ascunse~ încearcă să deturneze atenția de la realitatea crudă (ca Daniela) De unde o fi scos tu acea linie cu colonelul care trage în proprii oameni, eu nu știu...articolul tău de mai sus are o mare doză de răutate și rahat, dar ce să-i faci -surprinzător pentru anul "tutauzîndseventiin" - în presă unii mai presează încă rahat. Oi fi tu acel priceput la toate de care spune colonelul în articol?? Hmmm... Domnul Ș. a băgat la greu, la gamela, ciorbă cu pesmeți, în aplicații, la muncile agricole etc. așa că stai (stați) lin.... Ce e mai rău este că - în pofida dreptului de liberă exprimare a cetățeanului - dai apă la moară unora care nu înțeleg cum e cu România, NATO, Ue și spațiul comunitar, economia, pib-ul și bugetul de stat. Citez din articolul tău: "conducerea Armatei de omor prin imprudență, armată ce-și trimite militarii la moarte sigură cu tehnică veche de zeci de ani" - constat că și dezinformezi...Prietene, dacă nu ai aflat până acum, MApN cere buget anual Ministerului Finanțelor. Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, gândește și dă bugetul Armatei. Pe vremuri 665T, se fabrica la Întreprinderea de autocamioane Brașov. Toate unitațile de prin `85 pana in 93-94 au primit 665T si nu a murit nimeni in accidente de tipul ăstuia. De ce? Exista responsabilitatea la nivel de management. Întreprinderea de la Brașov își primea banii pentru un lot de 3000 de autocamioane destinate Armatei; acestea erau fabricate, distribuite la MApN și beneficiau de piese de schimb. Deci Armata avea camioane fiabile (exact cum Ana avea mere). După 1990, întreprinderea aia care avea 4 contracte externe și unul mare intern a fost vândută cică cu un euro pe acțiune de guvernul de atunci, și acum fabrică ~cuie~ și lulele. (Acum Ana are suc de mere făcut din prafuri) Ce spuneai mai sus? că armata face și drege, omor prin nu știu ce ..bla..bla...bla... Ești pe arătură... Îți spun eu ce ești: un promotor al dezinformării. Vrei să distragi atenția.

Militar
7 iulie 2017
Mmm

Cum am mai spus și altui colonel.... " Bine că tu râgâi de satul și alții mor de foame". SMS și 3xM ;)

Gabriel Theodor
7 iulie 2017
D-nul ZAPOROJAN deformeaza si minte!

Articolul domnului Florin Sperlea scoate in evidenta 4 aspecte:1 parerea de rau pentru tragedie 2.probleme tehnice existente 3. romanul este carcotas si priceput la toate ( o caracterista speciala a romanului), pur si simplu ii critica pe cei ce critica armata 4. nevoia de sensibilizare a politicului si a presei. Ce scrie in articolul de mai sus al d-lui ZAPOROJAN , sunt doar deformari pentru a-si face reclama.

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 1.7731 secunde