BILANȚ DNA: În 2018, 79 de inculpați, mai mult de o treime din total, au fost achitați

147
BILANȚ DNA: În 2018, 79 de inculpați, mai mult de o treime din total, au fost achitați - dnaploiesti465x3901000x600-1550843545.jpg

Articole recomandate

Șeful interimar al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Călin Nistor, a prezentat, vineri, bilanțul instituției pentru anul 2018 precizând că au fost soluționate pe fost peste 3.500 de dosare, în scădere cu 9,7% față de anul 2017. De asemenea, au fost condamnați 584 de inculpați, între care un ministru și trei parlamentari. Călin Nistor a anunțat că 79 de inculpați, mai mult de o treime din total, au fost achitați ca urmare a dezincriminării abuzului în serviciu.


"Anul 2018 a fost pentru DNA un an de răscruce, atipic, cu provocări deosebite: schimbări în conducerea instituției, schimbări ale legislației cu relevanță pentru funcționarea sau activitatea D.N.A., decizii ale CCR cu efecte directe sau indirecte asupra cauzelor instrumentate (9 decizii în 2018 și 9 anterioare cu impact asupra activității instituției), modificări în structura de personal, activități de control din partea Inspecției Judiciare, în număr de cinci. În acest context extrem de dificil, conducerea DNA, procurorii și întregul personal operativ al acestei direcții au urmărit continuarea îndeplinirii misiunii pentru care direcția a fost creată, și anume efectuarea de anchete profesioniste în cauze de corupție la nivel înalt și mediu și susținerea acestor cauze în fața instanțelor judecătorești", a declarat vineri, Călin Nistor, procuror-șef interimar al DNA, la începutul prezentării bilanțului pentru anul 2018.

Acesta a anunțat că, în 2018, DNA a urmărit cu prioritate soluționarea prin trimitere în judecată a dosarelor în care au fost create prejudicii mari bugetului de stat. Prin actele de inculpare s-au reținut prejudicii în valoare de 412,7 milioane euro, în creștere cu 85% față de anul 2017. S-a dispus luarea de măsuri asigurătorii de 400,1 milioane euro pentru repararea pagubelor produse prin infracțiuni, în creștere cu 139% față de anul 2017.

Potrivit lui Nistor, s-au depus eforturi pentru reducerea stocului de dosare vechi, aflate în lucru.

"Media dosarelor pe care un procuror le-a avut de soluționat a fost de 84 cauze, printre acestea existând cauze complexe de macrocriminalitate economico-financiară, de fraude europene și în achiziții publice, precum și retrocedare a unor imobile. Acestea au impus administrarea unui probatoriu complex, inclusiv expertize, constatări tehnico-științifice și comisii rogatorii. Astfel, la sfârșitul anului 2018, stocul de dosare rămase nesoluționate s-a redus la 4283 (față de 6078 la sfârșitul anului 2017 și 7566 la sfârșitul anului 2016)", a mai spus Nistor.

Acesta a precizat că s-au soluționat pe fond 3547 de dosare, în scădere cu 9,7% față de anul 2017.

"Chiar dacă, din punct de vedere cantitativ, activitatea D.N.A. a înregistrat un trend descrescător față de anul precedent, iar acest lucru poate avea cauze multiple, un accent deosebit a fost pus pe asigurarea unui standard calitativ ridicat al activității de urmărire penală, pe verificarea de către șefii ierarhici a legalității și temeiniciei soluțiilor dispuse de procurori, astfel încât să se evite soluții de achitare din partea instanțelor de judecată. Scăderea numărului de rechizitorii (196 față de 381 în anul precedent) are cauze multiple: scăderea numărului de sesizări, reducerea numărului de procurori, modificările legislative intervenite, etc.. Concret, numărul sesizărilor primite de la persoanele fizice / juridice private sau instituții publice a fost de 1.513, în scădere cu 18% față de anul 2017, cu 47% față de anul 2016 și cu 54% față de anul 2015 când s-au primit 3.305 sesizări", a mai spus Nistor.

Șeful DNA a precizat că, din totalul de 556 inculpați trimiși în judecată, o pondere semnificativă - 155 persoane - este reprezentată de persoane care au ocupat funcții de conducere, control, demnități publice ori alte funcții importante.

Au fost condamnați 584 de inculpați, între care 1 ministru, 3 parlamentari și 1 secretar de stat.

"În ceea ce privește numărul total de achitări, trebuie remarcat faptul că 79 de inculpați, mai mult de o treime din total, au fost achitați ca urmare a dezincriminării abuzului în serviciu (fapta nu mai este infracțiune din cauza unor modificări legislative) și a aplicării dispozițiilor art.181 din vechiul Cod penal (achitare pentru că, deși s-a constatat săvârșirea faptei, s-a considerat că ea nu prezintă pericol social)", a mai spus Nistor.

Acesta a vorbit și despre faptul că, în anul 2018, s-au adus ample modificări legislative "Legilor Justiției" și s-au pronunțat numeroase decizii ale Curții Constituționale.

Ca urmare a modificărilor legislative, a fost redusă competența după calitatea persoanei a D.N.A. prin înființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, începând cu data de 23.10.2018, motiv pentru care au fost transmise către această structură un număr de 275 cauze.

În raportul de activitate, oficialii DNA vorbesc despre faptul că o altă modificare importantă care a afectat activitatea DNA a reprezentat-o schimbarea condițiilor și procedurii de numire și delegare a procurorilor.

"Au crescut limitele de vechime ca procuror sau judecător pentru numirea în Direcția Națională Anticorupție de la 6 ani la 10 ani, ceea ce a creat și va crea în continuare greutăți majore în identificarea și recrutarea procurorilor care să își desfășoare activitatea în Direcția Națională Anticorupție, dar, în special, a determinat încetarea delegării la D.N.A. a unui număr de 15 procurori în cursul anului 2018", se mai arată în Raportul de activitate a DNA pentru anul 2018.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0872 secunde