Bătălia pentru șefia Armatei. Generalul Ciucă, parte în procesul MApN - Iohannis

315
Bătălia pentru șefia Armatei. Generalul Ciucă, parte în procesul MApN - Iohannis - ciuca-1549987811.jpg

Articole recomandate

Un judecător de la Curtea de Apel București a decis, marți, introducerea generalului Nicolae Ciucă ca parte în procesul în care Ministerul Apărării Naționale solicită anularea decretului semnat de președintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării (SMAp).

Curtea de Apel București a dezbătut marți un nou termen în cel de-al doilea proces deschis de MApN împotriva Administrației Prezidențiale, ce are ca obiect o cerere de anulare a decretului semnat de Iohannis prin care a fost prelungit mandatul șefului SMAp, Nicolae Ciucă.

Judecătorul care se ocupă de acest caz, Silviu Barbu, a explicat că îl va cita pe Nicolae Ciucă la următorul termen al procesului din 26 februarie, arătând că decizia ce se va lua în acest dosar va avea efecte asupra carierei generalului și trebuie să-i fie dat dreptul la un proces echitabil.

"Dat fiind specificul cauzei, instanța urmează să introducă în cauză, în calitate de pârât, a numitului Nicolae Ciucă. În motivare, instanța are în vedere, pe scurt, faptul că o eventuală soluție interferează cu cariera militară a ofițerului Nicolae Ciucă, soluția ce urmează să se pronunțe urmând să influențeze drepturile și libertățile fundamentale ale acestuia, iar respectarea dreptului la un proces echitabil impune ca, într-un litigiu dedus judecății pe rolul unei instanțe, să fie avute în vedere drepturile și libertățile persoanelor asupra cărora actele judiciare pot să aibă influență. Acesta este un element de esență al statului de drept", a motivat magistratul.

De asemenea, judecătorul a pus în vedere MApN și Administrației Prezidențiale să analizeze posibilitatea ajungerii la o înțelegere amiabilă.

"Dat fiind obiectul cauzei și interesul public superior, instanța pune în vedere părților să examineze posibilitatea rezolvării litigiului în urma unei înțelegeri. Asta așa, să aveți ca temă de reflecție până la termenul următor", a transmis magistratul.

Consilierul MApN a anunțat că nu se poate pronunța în legătură cu introducerea generalului Nicolae Ciucă în proces și posibilitatea ajungerii la o înțelegere cu Administrația Prezidențială, deoarece decizia trebuie luată de conducerea MApN.

Judecătorul Silviu Barbu a ridicat din oficiu o excepție de neconstituționalitate în legătură cu un articol din Legea 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării, raportat la articole din Constituție privind la rolul și atribuțiile președintelui (art. 80, 92, 94, 100), raportul șefului statului cu Guvernul, dar și textele constituționale privind forțele armate și CSAT. Această excepție se va discuta la termenul din 26 februarie.

Pe de altă parte, judecătorul a anunțat că se va pronunța pe 14 februarie pe două excepții ridicate anterior în cadrul procesului.

MApN a depus la Curtea de Apel București două acțiuni în contencios administrativ având același obiect: "anulare act administrativ + suspendare dec. nr. 1331/28.12.2018".

Cele două acțiuni au fost introduse în instanță pe 11 și 14 ianuarie, fiind repartizate judecătorilor Vasile Bîcu și Silviu Barbu.

În primul proces, reprezentanții Administrației Prezidențiale au cerut conexarea celor două dosare, susținând că cererile depuse de MApN sunt identice și nu pot fi dezbătute separat. În replică, MApN susținea că solicitările sale nu sunt identice, deoarece prima se întemeiază pe articolul 14 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, iar a doua pe articolul 15 din același act normativ. Instanța a dat dreptate MApN și a respins cererea de conexare.

Ulterior, consilierul care reprezenta MApN a anunțat că renunță în primul dosar la capătul de cerere privind anularea decretului semnat de Iohannis, iar judecătorul Vasile Bîcu a decis, pe 31 ianuarie, suspendarea decretului semnat de Klaus Iohannis.

Pe 28 decembrie 2018, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a semnat decretul prin care îi prelungește mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leș, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la șefia Statului Major al Apărării.

Ulterior, Ministerul Apărării a depus o plângere prealabilă la Administrația Prezidențială, prin care solicita revocarea decretului din 28 decembrie 2018.

Conform MApN, decretul semnat de președintele Iohannis încalcă dispozițiile legale prevăzute în Legea 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, respectiv articolul 32, alineatul 5, conform căruia 'șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de președintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an'".

În data de 9 ianuarie, ministrul Apărării, Gabriel Leș, susținea că decretul privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă "s-a făcut ilegal", adăugând că "instanța este cea care va stabili" care este situația de drept.

Pe 14 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a calificat drept un demers "inoportun" și "riscant" contestarea în contencios a decretului privind prelungirea mandatului generalului Ciucă. Președintele a adăugat că "pur și simplu" propunerea ministrului Apărării a fost "nelegală".

"Propunerea ministrului a fost pur și simplu nelegală, iar o propunere pentru șeful Armatei a lipsit pur și simplu. Faptul că se adresează acum în contencios cu ierarhia militară mi se pare un demers inoportun, riscant. Generalul Ciucă este o persoană foarte respectată și cu o poziție importantă și în cadrul președinției noastre și în structurile militare europene și în structurile militare NATO. Ce va gândi un înalt responsabil, de exemplu, din armata unei țări cu care suntem aliați dacă află că ministrul Apărării merge în contencios să își conteste propriul șef al Armatei? Niște acțiuni prost gândite, de tip PSD-ist", a susținut președintele. 



Sursa: agerpres.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6238 secunde