Augustin Lazăr solicită daune morale de 1 leu Ministerului Justiției

177
Augustin Lazăr solicită daune morale de 1 leu Ministerului Justiției - ahr0chm6ly9uzxdzd2vlay5yby9zdg9y-1556023940.jpg
Augustin Lazăr solicită daune morale de 1 leu și obligarea Ministerului Justiției de a publica pe site-ul propriu un comunicat în care să își ceară scuze public pentru ceea ce scrie în raportul privind activitatea sa managerială, potrivit unei acțiuni depuse, marți, la Curtea de Apel (CA) Alba Iulia.


Totodată, ca urmare a publicării decretului privind eliberarea, începând cu 27 aprilie, din funcția de procuror general ca urmare a pensionării, avocatul lui Augustin Lazăr, Ovidiu Podaru, a apreciat, la termenul de marți, că cererea de suspendare a procedurii de revocare, acțiune demarată de ministrul Justiției în octombrie anul trecut, a rămas fără obiect.


"S-a publicat vineri în Monitorul Oficial decretul de eliberare din funcție a domnului procuror general, ca urmare a pensionării și, prin urmare, cererea de suspendare a rămas fără obiect, în sensul că nu mai avem ce să suspendăm. Dacă domnul președinte Iohannis a emis decretul de eliberare din funcție, nu mai are cum să-l emită pe ăla de revocare din funcție, ca urmare a propunerii", a explicat, la finalul ședinței de judecată, avocatul lui Lazăr.


Pe de altă parte, Ovidiu Podaru a precizat că a formulat la instanța din Alba Iulia o acțiune în anulare, în sensul că, referitor la ceea ce scrie în raport, opinează că este "ilegal" și "neadevărat".


"Aici nu mai e vorba de lipsă de interes, pentru că, în subsidiar, am solicitat, e vorba de repararea adusă reputației profesionale a dânsului, daune morale de 1 leu, respectiv obligarea Ministerului de a publica un comunicat pe site-ul propriu prin care să-și ceară scuze pentru ceea ce scrie în raport", a declarat avocatul.


El a susținut că "nu stă nimic în picioare" din raport.


"Am făcut acțiune în anulare, dar de suspendat nu mai aveam ce să suspendăm", a conchis avocatul.


Tot la ședința de marți, consilierul juridic al Ministerului Justiției, a solicitat instanței aplicarea unei amenzi judiciare în ceea ce îl privește pe Emilian Stancu, profesor la Facultatea de Drept a Universității București și un cunoscut criminalist, unul dintre cei care au depus cereri de intervenție. Consilierul a susținut că, în condițiile în care acesta cunoaște foarte bine consecințele acțiunilor sale, ca profesor emerit, ar trebui amendat pentru "tergiversarea" cauzei, opinând că cererea de intervenție ar fi "vădit neîntemeiată" și "neserioasă".


Instanța a rămas în pronunțare pentru marți, la ora 13,30, în ceea ce privește admisibilitatea celor trei cereri de intervenție accesorie depuse în această cauză de Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și două persoane fizice - Emilian Stancu și Pompiliu Gheorghe Stan și pe excepția lipsei de interes a cererilor. Rămâne de văzut dacă magistratul se va pronunța și în ceea ce privește fondul cauzei.


Pe 2 noiembrie 2018, procurorul general a depus la CA Alba Iulia, oraș în care își are domiciliul, o acțiune în contencios-administrativ prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcție, demarată în octombrie, de ministrul Justiției. Augustin Lazăr a mai cerut suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială.


Instanța a stabilit însă că nu are competența teritorială de a judeca acest caz, opinând că procesul trebuie judecat la CA București, în raza căreia își are sediul Parchetul General. Ulterior, pe 12 decembrie 2018, CA București a decis că nu are nici ea competența de a judeca procesul și a trimis dosarul înapoi la CA Alba Iulia.


Conform procedurii, în cazul deciziilor contradictorii ale instanțelor de același grad, instanța superioară - în acest caz ÎCCJ - a trebuit să rezolve conflictul de competență. La sfârșitul lunii ianuarie, ICCJ a stabilit că instanța competentă să judece dosarul în care procurorul general solicită suspendarea procedurii de revocare a sa din funcție este CA Alba Iulia. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.328 secunde