Armata cumpără avioane de la portughezi. Totul în regim de urgență! Iată și motivul

2769
Armata cumpără avioane de la portughezi. Totul în regim de urgență! Iată și motivul - avioane-1575906053.jpg

Articole recomandate

Senatul a aprobat, astăzi, proiectul de lege care prevede achiziția a cinci avioane F16 în cadrul programului "Avion multirol al Forțelor Aeriene".

Proiectul de lege pentru continuarea dezvoltării capabilității operaționale aeriene cuprinse în Etapa de tranziție inițială a Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forțelor Aeriene" a primit 77 de voturi "pentru", 2 "contra" și 5 abțineri.

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a oferit în cadrul dezbaterilor generale câteva explicații pe marginea urgenței adoptării proiectului de lege. El a precizat că programul "Avion multirol al Forțelor Aeriene" a fost aprobat cu Hotărârea CSAT S70/2012 și este inclus pe lista programelor esențiale prin Hotărârea CSAT 774/2014.

"Urgența promovării acestui proiect de lege se datorează condițiilor de valabilitate a ofertei primite în luna august de la Guvernul Republicii portugheze, valabilă până la finele anului 2019, dar și a calendarului de livrare agreat cu partea portugheză, livrarea primelor patru avioane în cursul anului viitor.

Calendarul stabilit cu partea portugheză a avut în vedere cerința părții române privind completarea primei escadrile de avioane de avioane F16 în anul 2020, conform prevederilor Hotărârii CSAT 70/2012. Ceea ce vreau să adaug este faptul că prin aprobarea acestui proiect de lege vom reuși ca în industria din România să începem cu cel de-al treilea avion din cele cinci procesul de modernizare a lor în țară cu sprijin portughez, urmând ca ultimele două avioanele - 4 și 5 - să fie modernizate efectiv numai cu contribuție românească, iar în acest program este, de asemenea, prevăzut să se desfășoare și un alt proiect de modernizare a celorlalte 12 avioane care, de asemenea, se va realiza în industria românească.

Ca atare, dacă nu avem această lege votată și semnat contractul până la finele anului, trebuie reluat tot procesul în anul 2020 și se întârzie și, de asemenea, există posibilitatea pierderilor financiare", a declarat Ciucă, citat de Agerpres.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1308 secunde