ALERTĂ! Zeci de apeluri false pe minut, la 112! Ultimul apelant de acest tip solicita urgent un pahar de apă

422
ALERTĂ! Zeci de apeluri false pe minut, la 112! Ultimul apelant de acest tip solicita urgent un pahar de apă - 1121391937703-1552312671.jpg

Articole recomandate

112, numărul unic de urgență, a devenit locul în care tot mai multe persoane caută distracție, fără să se gândească că în timp ce gluma se derulează de la un capăt la altul al telefonului, viața unui om atârnă de un fir de ață. În acest context, medicul Tudor Ciuhodaru lansează un apel, pe pagina de Facebook. Iată mesajul integral al acestuia:


"Apel de urgență: salvați 112! Sunt 25 de apeluri false sau abuzive pe minut. Ultimul apelant de acest tip solicita ,,urgent" un pahar de apă. Vreau toleranță zero pentru cei ce apelează abuziv numărul care ne poate salva viața-112. Până nu se întâmplă alte drame.


Depun un nou proiect de lege ce prevede ca cei ce își bat joc sunând abuziv sau dând alerte false la 112 să suporte costul intervenției și dublarea pedepselor pentru apelare abuzivă.

Legea Ciuhodaru are drept obiectiv major descurajarea apelării abuzive la 112 (și implicit a alertării false a agențiilor specializate de intervenție) și sunt convins că după adoptarea acestui act normativ numărul de apeluri fals va scădea iar fiecare dintrei noi va beneficia gratuit de o mai bună asistență de urgență.

Motivațiile acestui demers legislativ sunt clare:

1. Numărul unic pentru apelurile de urgență este destinat direct salvării de vieți-întrucât aproape 2/3 sunt transferate către Salvare iar restul către soluționarea altor situații de urgență- 23,54% Poliție. SMURD-Pompieri 10,73% sau Jandarmerie (0,91%).

2. Pedepsele blânde de până acum au dus la o situație alarmantă: 70 % din apelurile la 112 sunt abuziva sau sunt alerte false.

3. În fiecare zi sunt înregistrate: 34000 de apeluri abuzive ( cu injurii și întrebări stupide sau pur și simplu țin linia ocupată) iar altele trimit echipajele de urgență la evenimente inexistente.

4. Acest tip de apelare abuzivă sau falsă afectează calitatea accesului la 112 pentru că:

a) întârzie accesul la serviciul 112 al unor apelanți care au cu adevărat o urgență în acel moment;

b) încarcă inutil activitatea operatorilor și a dispecerilor;

c) trimite echipajele la locul unor evenimente inexistente care nu justificau o intervenție de urgență;

d) lasând astfel fără asistență de urgență pe cei aflați în dificultateș

e) nu în ultimul rând generează costuri de operare și intervenție nejustificate.

Concret proiectul meu legislativ propune descurajarea apelării abuzive la 112 sau alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție prin înăsprirea pedepselor pentru astfel de activități: amendă de la1000 la 4000 de lei sau 100 pâna la 400 de ore de muncă în folosul comunității. În cazul recidiviștilor se poate ajunge pâna la dublarea acestor amenzi și a orelor de activitate în folosul comunitatii sau chiar închisoare de la 6 luni până la 3 ani.

Salvați acum 112! Până nu se întâmplă alte drame. Sper că veți susține și voi acest demers.", este mesajul mediclui. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4329 secunde