ALERTĂ NAȚIONALĂ. Un vulcan din România clocotește până la pragul de erupție

984
ALERTĂ NAȚIONALĂ. Un vulcan din România clocotește până la pragul de erupție - vuc53159300-1563541347.jpg

Articole recomandate

Vulcanul Ciomatu din România, care a erupt ultima oară acum 30.000 de ani, este încă activ, se arată într-un studiu apărut recent în Earth and Planetary Science Letters.


Potrivit acestuia, între 8 și 24 de kilometri cubi de magmă încă clocotesc sub vulcan, ceea ce nu sugerează neapărat o erupție iminentă, dar indică un risc ce trebuie evaluat, și anume unul care, în funcție de rezultate, poate duce la o schimbare de statut sau, cel puțin, la o apreciere mai bună a gradului de activitate a unor vulcani ce n-au mai erupt de mii de ani.


"Verificăm mai ales vulcanii activi – din motive evidente, ei dovedind un risc real", a afirmat Mickael Laumonier, coautorul studiului.


"Totuși nu trebuie să trecem cu vederea vulcanii tineri formați relativ recent, întrucât aceștia prezintă un risc pe care e necesar să-l evaluăm", a adăugat el, scrie smithsonianmag.com.

Coautorul studiului, Mickael Laumonier de la Universitatea Clermont Auvergne, și echipa sa din Elveția, Ungaria și România s-au bazat pe analize geofizice și geochimice, precum și pe simulări numerice ale evoluției termale a vulcanului Ciomatu în estimarea cantității de magmă depozitate sub vulcan. Astfel, rezultatele acestora sugerează că Ciomatu ar adăposti un volum maxim de magmă ce depășește spațiul ocupat de 20.000 de Mari Piramide din Giza.

Janine Krippner, vulcanolog la Programul Global Volcanism al Smithsonian, care nu a participat la studiu, a subliniat că oamenii de știință nu spun că vulcanul e pe cale să erupă, ci doar că "Avem o mulțime de date care indică că s-ar putea produce așa ceva."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3921 secunde