Accidente produse pe fondul alcoolului. România, la jumătatea mediei europene

165
Accidente produse pe fondul alcoolului. România, la jumătatea mediei europene - accidente-1523894313.jpg

Articole de la același autor

În România, numărul accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool la volan este la jumătate față de media europeană. O contribuție esențială la această diferență o are faptul că în țara noastră conducerea sub influența alcoolului este interzisă.

Experiența acumulată la nivel european arată faptul că, în anul 2016, peste 5.000 de vieți ar fi putut fi salvate dacă șoferii implicați în accidente nu ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice. Tendința la nivel european este de a reduce cât mai mult sau de a duce la zero limita de alcool pentru șoferi, astfel încât traficul să fie mai sigur.

În anul 2017, în România, ponderea accidentelor rutiere grave produse pe fondul consumului de alcool la volan a fost de 6,4% din totalul accidentelor, acestea situându-se la jumătate față de media europeană, care este de aproximativ 13% accidente rutiere grave produse pe fondul consumului de alcool la volan din totalul accidentelor grave produse.

Unul dintre factorii care contribuie, în mod decisiv, la numărul sensibil mai mic de accidente rutiere produse în România pe fondul consumului de alcool, față de media europeană, îl constituie toleranța zero în ceea ce privește îmbibația alcoolică în sânge a șoferilor.

În țara noastră, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană având o îmbibație alcoolică în sânge de peste 0,8 g/1 este considerată infracțiune. Sub această valoare, fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

În ultimii 10 ani, la nivel național, această pondere a accidentelor rutiere grave produse având ca principală cauză conducerea sub influența băuturilor alcoolice a fost relativ constantă. Comisia Europeană estimează că aproximativ 25% din accidentele mortale produse în Uniunea Europeană au legătură cu conducerea sub influența băuturilor alcoolice și că cel puțin 5.120 de decese ar fi putut fi împiedicate, în 2016, dacă șoferii implicați în accidente nu ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice.

Comisia Europeană recomandă o limită legală a concentrației de alcool în sânge de maximum 0,5 g/1, mai scăzută (maximum 0,2 g/1) pentru șoferii începători și pentru cei profesioniști (transport de persoane sau marfă). În România, alături de Cehia, Ungaria și Slovacia, nu este reglementată o astfel de limită, conducerea autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice fiind interzisă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0151 secunde