135 de procurori DNA contestă raportul ministrului Justiției

228
135 de procurori DNA contestă raportul ministrului Justiției - kove3-1519402965.jpg
135 din cei 183 de procurori de la Direcția Națională Anticorupție îi iau apărarea Codruței Kovesi. Anchetatorii contestă raportul ministrului Justiției Tudorel Toader făcut public aseară.


Procurorii anticorupție spun că sunt în dezacord cu raportul anunțat seara trecută de ministrul Justiției. Aceștia transmit printr-un comunicat că vor să tragă un semnal de alarmă asupra "perspectivelor sumbre ale independenței Justiției și ale viitorului luptei anticorupție".


Procurorii spun că raportul ministrului Justiției este "presărat cu neadevăruri," iar singurul scop al demersului ministrului Justiției este de a o îndepărta pe Codruța Kovesi din fruntea DNA. Aceștia mai precizează că, de mai mulți ani, resimt un atac constant făcut de inculpați sau condamnați pentru corupție la adresa DNA.


De asemenea, magistrații îndeamnă la un exercițiu de imaginație ca Laura Codruța Kovesi ar ajunge până la urmă să fie revocată din funcție și, se întreabă procurorii, cum ar putea să-și continue activitatea de combatere a corupției în contextul în care ar putea fi acuzați "în mod nedrept și incorect" în anchetele pe care le desfășoară pentru delicte de opinie sau pentru că imaginea României ar fi afectată la nivel internațional de fenomenul corupției. 


Scrisoarea procurorilor DNA:


"Într-adevăr, așa cum a zis ministrul Justiției, lupta anticorupție nu stă într-un singur om, însă nu putem accepta, ca cetățeni liberi ai României și profesioniști ai Dreptului, să asistăm la o cerere de revocare întemeiată pe neadevăruri, pe supoziții și pe informații din presă, neprobate în niciun fel în locul unei analize legale și fundamentate. Unicul scop este de a o îndepărta pe Laura Codruța Kovesi pentru singura vină că a reușit să administreze această instituție din care facem parte, cu mult curaj, tact și performanțe apreciate de numeroși cetățeni români, dar și de comunitatea europeană și internațională", scriu procurorii.


Ei spun că de ani buni există un atac la adresa lor și la adresa DNA din partea inculpaților sau condamnaților pentru corupție, însă ținta constantă a fost conducerea instituției, iar pentru a decredibiliza lupta anticorupție este nevoie de îndepărtarea Laurei Codruța Kovesi din funcție.


"Să ne imaginăm cu toții că acest demers al ministrului Justiției și-ar atinge obiectivul și, de săptămâna viitoare sau peste două săptămâni, Laura Codruța Kovesi ar fi revocată. Cum am mai putea continua să facem ceea ce facem, cum am mai putea să prindem persoane implicate în acte de corupție când am ști că, pornind de la logica ministrului Justiției, oricând am putea fi acuzați în mod nedrept, incorect, pentru anchetele desfășurate, pentru delicte de opinie sau pentru doar pentru simplul motiv că imaginea României în spațiul internațional este afectată de fenomenul corupției", explică procurorii DNA.


De asemenea, ei spun că dacă ar alege să tacă, ar însemna că munca lor a fost în zadar, că nu mai există nicio șansă la normalitate, iar corupția va deveni "principalul motor al societății românești".


Semnatarii scrisorii consideră că acuzațiile lansate în spațiul public la adresa DNA reprezintă o încercare de a discredita activitatea procurorilor, având în vedere că atacurile vin de la persoane pe care ei le-au cercetat, le-au trimis în judecată sau au fost condamnate în dosare instrumentate de DNA.


"Am suportat, chiar dacă aceste atacuri ne-au afectat direct viața prin impactul emoțional negativ avut asupra noastră, a familiilor noastre, a prietenilor și cercului de cunoscuți. Cu toții am ales să continuăm să combatem corupția și să ne urmăm principiile, fiind conștienți că rezultatul muncii noastre poate reprezenta un element pozitiv în structurarea societății românești, având ca fundament ideile de normalitate, corectitudine, dorință de evoluție și progres", afirmă procurorii.


Scrisoarea este adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorii cerându-le reprezentanților acesuia să constate că acuzațiile sunt nefondate și au fost lansate doar pentru a discredita instituția și pentru a induce opiniei publice ideea că procurorii DNA sunt abuzivi și lipsiți de etică.


"Nu intenționăm, prin acest demers, să cauționăm vreun act de ilegalitate al vreunui coleg și avem încredere că sistemul de justiție și-a dezvoltat anticorpii necesari pentru a dovedi și sancționa orice abatere de la litera legii a unui magistrat procuror. Ceea ce dorim noi este să cerem singurei instituții abilitate să ne apere independența și reputația profesională, să facă ceea ce are în obligațiile prevăzute de Legea nr.317/2004 – să constate că toate aceste afirmații denigratoare la adresa noastră și a muncii noastre sunt neadevărate și au ca scop intimidarea celor angajați în lupta împotriva corupției și afectarea sistemului de justiție", explică procurorii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 23 Februarie 2018
Stire din Eveniment : ATENȚIE CU CE OBIECTE UMBLAȚI LA VOI!
Pagina a fost generata in 0.9497 secunde