Un raport îngrijorător privind inflația. BNR bate șaua să priceapă iapa!

351
Un raport îngrijorător privind inflația. BNR bate șaua să priceapă iapa! - fondunraportingrijoratorprivindi-1558287305.jpg

Articole de la același autor

România este "campioană" europeană la creșterea prețurilor. Potrivit datelor publicate de Eurostat (oficiul de statistică al Uniunii Europene), țara noastră a înregistrat, în luna aprilie, cea mai înaltă inflație anualizată din spațiul comunitar: 4,4%. Spre comparație, inflația medie la nivelul Uniunii Europene a fost de 1,9%, iar în zona euro, de 1,7%.


Stimați cititori, trebuie precizat faptul că inflația reprezintă un parametru cheie al evoluției unui sistem economic. Ea ne arată dacă respectivul sistem este sănătos sau dă semne de slăbiciune, de boală. Acest indicator ne vorbește despre tensiunile existente în economie, despre impactul deficitelor, exceselor și dezechilibrelor economice, despre calitatea politicilor fiscal-bugetare. 


La sfârșitul săptămânii trecute, Mugur Isărescu - guvernatorul Băncii Naționale a României a prezentat raportul asupra inflației. Potrivit acestuia, reluarea tendinței de creștere a inflației în primul trimestru al anului 2019 a fost determinată de: creșterea prețului legumelor (generalizată la nivelul UE), majorarea accizei la produsele din tutun, creșterea cotațiilor internaționale ale țițeiului, deprecierea monedei naționale în raport cu euro și dolarul, creșterea ușoară a excedentului de cerere de produse și servicii pe piață.
Iată, condițiile climatice nefavorabile din primele luni ale anului au dus la scumpirea legumelor pe plan european, astfel că s-au scumpit și importurile de legume ale României.
Scumpirea prețului carburanților de pe piața românească a fost influențată în principal de deprecierea leului față de dolarul american. 
De altfel, deprecierea monedei naționale în raport cu euro și dolarul a influențat creșterea tuturor prețurilor din economie. 
La rândul ei, creșterea costurilor cu forța de muncă ale companiilor (ca urmare a majorării salariului minim și a transferului contribuțiilor din sarcina angajatorului în cea a angajaților) a avut impact substanțial asupra dinamicii prețurilor. 
Creșterea economică din România continuă să se bazeze pe consum, care, la rândul lui, se sprijină într-o măsură tot mai mare pe importuri.. Din această cauză, contul curent de plăți al României s-a deteriorat pentru al patrulea an la rând.
Sectorul alimentat rămâne un punct nevralgic, România înregistrând cel mai amplu deficit comercial din regiune, în pofida potențialului agricol relativ ridicat, arată raportul BNR. Pe de altă parte, diminuarea producției auto internaționale a afectat exporturile românești de piese de schimb.
Investițiile au continuat să se restrângă în ultimul trimestru din 2018, iar pentru perioada următoare se conturează semnale mixte. În plus, fluxurile creditelor noi pe termen lung acordate companiilor și cele pentru locuințe s-au temperat, pe fondul înăspririi recente a condițiilor de creditare. Sub presiunea acestor tendințe, agenții economici din România și-au ajustat ascendent așteptările privind evoluția prețurilor. 
Pornind de la aceste constatări îngrijorătoare, BNR a reevaluat în creștere prognoza privind inflația, comparativ cu previziunile făcute în luna februarie. Ea se așteaptă ca aceasta să ajungă la 4,2% în decembrie 2019 (cu 1,2% mai mare decât prognoza precedentă) și la 3,3% în decembrie 2020 (+0,2%). 


Abuzând la maximum de jargonul economic, raportul BNR evită orice referire critică directă la adresa politicilor fiscal-bugetare și salariale care au generat derapajul inflaționist al economiei românești. Dar pentru cei avizați, este limpede că BNR bate șaua să priceapă iapa. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6308 secunde