Turismul românesc ratează conjunctura favorabilă deschisă de pandemia Covid-19

426
Turismul românesc ratează conjunctura favorabilă deschisă de pandemia Covid-19 - turismulromanescrateazaconjunctu-1594738991.jpg

Articole de la același autor

Companiile din transporturi, organizatorii de evenimente și agenții economici din turism, din județul nostru, au fost cei mai afectați de restricțiile impuse de pandemia Covid-19, afirmă Ion Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.

"Organizatorii de evenimente nu pot lucra nici în prezent. În turism, în lunile aprilie și mai, numărul turiștilor și al înnoptărilor a scăzut cu 97%. Acum se lucrează aproape la capacitate. În turismul de pe litoral avem o problemă majoră: doar terasele au fost deschise, nu și restaurantele. Nu toate hotelurile au terase, iar dacă au, capacitatea acestora este mică. Sunt clienți care au achiziționat vacanțe pe litoral încă de anul trecut, cu pensiune completă, cu all-inclusiv. Iată că nu li se pot oferi servicii de masă așa cum ar trebui.

Eu cred că, în această privință, a fost o măsură greșită a Guvernului. Ar fi trebuit să stabilească condiții foarte clare în care se poate lucra în restaurante, cu capacitate redusă, cu serii.

Este păcat! Acum am fi putut valorifica o conjunctură favorabilă. Românii nu pot pleca în străinătate decât în puține locuri și în condiții grele. În schimb, au varianta turismului intern. O serie de studii au arătat că românii vor să călătorească, să facă turism în această vară. Am fi putut avea, pe întreg litoralul, un grad de ocupare de aproape sută la sută. Nu avem această posibilitate pentru că nu e permisă deschiderea restaurantelor", a declarat Jugănaru.

Lecțiile pandemiei

În plus, turismul de pe litoral se confruntă, în acest an, cu mari dificultăți în asigurarea forței de muncă.

"Când le-a fost suspendată activitatea în luna martie, cele mai multe unități de turism nu apucaseră să recruteze și să angajeze personalul pentru noul sezon. Ca urmare, nu au avut pe cine să trimită în șomaj tehnic. Nici n-au avut certitudine că pot face angajări începând cu o anumită dată, pentru că nu a fost nimic clar. Nici acum nu se știe când anume vor putea fi deschise restaurantele. Potențialii lucrători au fost pierduți, pentru că și-au căutat de lucru în altă parte", explică directorul general al CCINA.

Există și sectoare care n-au fost afectate de pandemie. "În construcții se lucrează bine - afirmă Jugănaru. În județul Constanța, nu avem prea multă industrie prelucrătoare, dar în zonele în care sunt unități industriale se lucrează destul de bine".

Pandemia Covid-19 ne-a dat o serie de lecții, din care economia românească ar trebui să învețe.

"Ne-a arătat că am putea renunța la importul produselor pe care le putem realiza în țară și astfel să mai echilibrăm balanța comerțului exterior. Importăm cartofi, praz, pepeni, roșii, în loc ca Guvernul să sprijine firmele să investească în prelucrarea fructelor și legumelor. Este și greșeala producătorilor români, căci prea puțini dintre ei s-au asociat pentru a organiza distribuția produselor către marile lanțuri comerciale. Acum, ar fi momentul să se investească în fabrici de conserve de legume", afirmă Jugănaru.

Investiții în loc de consum 

În toată această perioadă, sistemul camerelor de comerț s-a străduit să ajute mediul de afaceri, prin pârghiile de care dispune.

"Am avut oportunitatea ca, încă din momentul declanșării crizei, Camera de Comerț și Industrie a României să fie cuprinsă în grupul de lucru instituit la nivel guvernamental și să i se solicite propuneri. Prin intermediul camerelor de comerț județene, CCIR a colectat opinii și propuneri de la unitățile economice. CCINA a înaintat 29 de propuneri, majoritatea fiind incluse între cele 73 de măsuri transmise Guvernului, de către Camera de Comerț și Industrie a României. Din păcate, nici până astăzi nu avem în funcțiune acel Program de investiții și redresare economică. S-a vorbit foarte mult despre ceea ce trebuie să se facă, dar încă nu s-a făcut, astfel încât agentul economic să simtă sprijinul acum", spune directorul general al CCINA.

El atrage atenția că revenirea la situația dinaintea pandemiei nu se va produce curând: "Să fim realiști!. Starea de alertă va continua și după ce va fi produs un vaccin. Iar acela nu va ajunge mai întâi în România. Va fi nevoie de miliarde de doze, care nu se pot produce repede. Așa că nu ne putem aștepta ca, de la anul, să intrăm în normalitate. Va fi vorba de o altfel de normalitate decât cea pe care o știam. Va trebui să fim mai precauți, să nu mai cheltuim banii pe lucruri care nu sunt urgente, să facem investiții care să se dovedească utile în viitor, să producă ceva".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9614 secunde