Sindicalistul care a stârnit respectul și recunoștința marilor artiști ai scenei românești

570
Sindicalistul care a stârnit respectul și recunoștința marilor artiști ai scenei românești - sindicalistulcareastarnitrespect-1550186764.jpg

Articole recomandate

l Gheorghe Ungureanu a așezat Constanța pe harta culturii naționale

Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța a fost dată în exploatare în anul 1983.

"În 1990, CNSL Frăția, prima confederație sindicală înființată după prăbușirea regimului comunist, a preluat în exploatare, de la Comitetul provizoriu al Uniunii Generale a Sindicatelor din România, întregul patrimoniu, în baza unei hotărâri semnate de premierul Petre Roman. În următoarea perioadă, au luat naștere confederațiile Cartel Alfa, BNS și CSDR. Împreună, cele patru mari organizații sindicale au înaintat către Guvern și Parlament un proiect prin care se cerea ca patrimoniul UGSR să fie dat în proprietatea sindicatelor. Problema nu a fost rezolvată nici până la această oră, confederațiile sindicale având doar în administrare patrimoniul", relatează Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța.

În 1995, s-a constituit Asociația Națională a Caselor de Cultură din România, având ca acționari cele patru mari confederații. După 1990, casele de cultură au început să se confrunte cu mari dificultăți. Nefiind finanțate de sindicate, neprimind subvenții de la bugetul statului sau administrațiile locale, instituțiile culturale s-au văzut nevoite să se descurce pe cont propriu.

"La înființare, asociația cuprindea 52 de case de cultură. Astăzi, șapte - opt dintre ele mai sunt funcționale. În anul 2002, când am preluat conducerea Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța, instituția se afla în mare pericol. Am considerat că trebuie să o tratez ca pe o societate comercială, care trebuie să-și asigure veniturile necesare cheltuielilor de funcționare, reparații și investiții, dar și pentru susținerea activităților culturale non-profit. Veniturile le obținem din închirierea spațiilor: cele două săli de spectacole, dintre care una cu 800 de locuri, sălile de ședințe, de cursuri și chiar holurile", relatează directorul.

"Ce, ești nebun?"

Faptul că, în cei 17 ani de când se află la cârma instituției, Gheorghe Ungureanu a reușit să asigure, din activități și închirieri, veniturile necesare acoperirii cheltuielilor de funcționare este o realizare notabilă. Dar marele său merit este că a făcut din Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța prima instituție culturală a României. Astăzi, pe scena ei au loc mai multe spectacole decât în oricare teatru din țară. În fiecare lună, instituția găzduiește, în medie, zece spectacole din toate genurile, de la teatru la muzică ușoară, folk și muzică populară, fără a lua în calcul și spectacolele pentru copii. Spre exemplu, pentru luna martie 2019 sunt programate 15 spectacole.

Maeștrii teatrului românesc Ion Caramitru și George Mihăiță, când au văzut câte piese de teatru găzduiește instituția de la malul mării, i-au spus: "Domnule Ungureanu, ce, ești nebun? Păi, n-avem noi la Teatrul Național câte spectacole aveți voi la Constanța!". 


Pentru a putea întreține un edificiu uriaș, care să poată găzdui spectacole în bune condiții, a fost nevoie ca o serie de spații să fie amenajate pentru a fi închiriate. În prezent, la subsol funcționează un loc de joacă și un Pub. În alte spații, au loc repetițiile unor formații de dansuri populare, formații de muzică ușoară și populară, precum și cursuri de dans și balet.

Holul central este închiriat primăvara și toamna organizatorilor de târguri de îmbrăcăminte. Cele trei săli de clasă găzduiesc activități precum: școli de șoferi, cursuri de teatru și altele. 


La Casa de Cultură a Sindicatelor au loc, de asemenea, repetițiile fanfarei RAJA și ale formației de mandoline Mandolinada, cursuri de șah, ședințele unor cenacluri literare și numeroase lansări de carte.

Încasările din chirii reprezintă jumătate din veniturile de 900.000 de lei realizate în anul 2018. Restul a fost obținut din organizarea de spectacole, întruniri, ședințe, evenimente. Cheltuielile cu salariile celor 13 angajați ai instituției s-au ridicat la 400.000 de lei, în medie 2.564 de lei de persoană, pe lună brut. Dar mare parte din câștiguri s-au dus la stat, sub formă de impozite și contribuții. "Eu, ca director, am un venit net de 3.000 de lei - precizează Ungureanu. Plătim taxe și impozite ca orice agent economic".

O bibliotecă impresionantă

Instituția deține o bibliotecă cu 30.000 de volume, dar din păcate numărul cititorilor este destul de mic. Probabil că sunt puțini constănțeni care știu de existența ei.

"Marea mea ambiție a fost să aduc pe scena din Constanța spectacole mari, precum Orchestra din Viena, Corul Armatei Roșii, trupe din Moscova și Republica Moldova. Pe 21 februarie 2013, am adus trupa The Imperial Ice Stars, cu spectacolul Lacul lebedelor pe Gheață. N-am beneficiat de la nimeni de vreun ajutor. Totul s-a făcut pe baza relațiilor de prietenie, prin efort și multă seriozitate", afirmă directorul.

Meritele lui Gheorghe Ungureanu în promovarea și susținerea culturii naționale au fost răsplătită prin numeroase diplome, distincții și medalii din partea organizațiilor din lumea artistică.

În anul 2014, la propunerea unor asociați ale artiștilor, Președinția României i-a acordat Ordinul meritul cultural în grad de cavaler, iar în 2017, Arhiepiscopia Tomisului i-a acordat distincția Crucea Sfântului Andrei.

XXX

Domnule primar Decebal Făgădău, stimați consilieri municipali, eu cred că, pentru serviciile deosebite aduse orașului nostru, Gheorghe Ungureanu merită cu prisosință să fie declarat Cetățean de onoare al Constanței.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4304 secunde